
Sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Yasayla ilgili tartışmalar ise devam ediyor.
Sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Yasayla ilgili tartışmalar ise devam ediyor.
Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Başkanı Özlem Akarken, yasanın anayasaya aykırı olduğunu ve sağlıkta ceza yasası getirildiğini savundu.
Akarken, ebelerin görev tanımlarının düzenlenirken yetkileri artırılma görünümü verilmiş ama mali haklarında hak ettiklerini alamadıklarını da sözlerine ekledi.
Yasanın bazı önemli maddeleri:
Mesleğini serbest olarak icra eden diş tabipleri, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş tabibi istihdam edebilecek.
Ebeler, normal doğum ve riskli durumlarda tıbbi bakım ve desteğe erişimin sağlanmasında, kadın sağlığının korunması, üreme sağlığı ve çocuk bakımı konularında aile ve topluma verilecek danışmanlık ve eğitim hizmetlerinde görev alacak.
Acil tıp ana dal uzmanlarına yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına da sosyal pediatri yan dal uzmanlık yapabilme imkanı veriliyor.
İlaç üretimi ve ilacı piyasaya arz eden tüzel kişilerin taşıması gereken nitelik ve şartlar sağlık bakanlığınca belirlenecek.
Eczanelerde yapılacak teftişler, sağlık müfettişleri veya sağlık müdürleri veyahut sağlık bakanlığı veya müdürlüğünce tensip edilecek resmi tabipler veya eczacılar tarafından yapılacak.
Yan dal uzmanlığının teşvik edilmesi amacıyla uzman tabipler için öngörülen ek ödeme, yan dal uzmanları için 200 puan artırılarak ödenecek.
Üniversiteler, sağlık bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleriyle kullanım protokolleri yaparak, sağlık uygulama ve araştırma faaliyetlerini yürütebilecek.
Herhangi bir tedavi yöntemi veya ruhsat veya izin alınmış olsa dahi beşeri tıbbi ürünler ile tıbbi cihazların bilimsel araştırma amacıyla insanlar üzerinde kullanılabilmesi için sağlık bakanlığından izin alınacak.
SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken, yasanın halkın sağlığını değil, sağlıkla ilgili şirketlerin menfaatlerini önceleyen,
başta hekimler olmak üzere sağlık kurum çalışanlarını bedenen ruhen bitirme mesleklerini icra etmesinin önüne geçen bir yasa olduğunu savundu.
Akarken, öncelikle vatandaşın hastaneye ulaşma sorunun çözülmesi ve sağlık kurum çalışanlarının özlük haklarının görev tanımlarının ivedi çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Yorum Yazın