Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Pekin’de bir araya geldi. İki ülke, güven ve dostluk temelinde stratejik iş birliğini güçlendiriyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Çin’in başkenti Pekin’de bir araya geldi.
Çin’in ev sahipliğinde gerçekleşen zirve, Zafer Günü kutlamaları kapsamında düzenlenen resmi törenlerin ardından yapıldı.
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre görüşme, Putin’in Pekin’deki Diaoyutai Devlet Konukevi’nde gerçekleşti.
Liderler, tarihi bağlardan güncel stratejik iş birliğine kadar birçok konuyu ele aldı.
Putin: “İlişkilerimiz Güven ve Dostluk Üzerine Kurulu”
Putin, görüşmede yaptığı açıklamada, Çinli yetkililerin organize ettiği etkinliklerin yüksek düzeyde geçtiğini vurguladı.
Rus lider, “Ülkelerimiz Nazizme, Faşizme ve Militarizme karşı omuz omuza mücadele verdi.
Bugün de ilişkilerimiz özel bir güven ve dostluk çerçevesinde gelişiyor, ittifak niteliği taşıyor” ifadelerini kullandı.
Putin ayrıca, Kuzey Kore askerlerinin Kursk bölgesindeki operasyonlarda gösterdiği cesareti hatırlatarak, “Askerleriniz kahramanca savaştı, kayıplarınızı asla unutmayacağız.
Kuzey Kore halkına en içten teşekkürlerimi iletin” dedi.
Kim Jong Un: “Rusya’ya Yardım Etmek Kardeşlik Borcumuz”
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ise iki ülke ilişkilerinin kapsamlı bir şekilde ilerlediğini belirterek, “Rusya’ya yardımcı olabileceğimiz her konuda yanınızdayız, bunu kardeşlik borcu olarak görüyoruz” dedi.
Kim, geçen yıl imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasına dikkat çekerek, “İş birliğimiz tüm alanlarda sürüyor.
Bu çabalar, halklarımızın refahına katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Moskova – Pyongyang Hattında Yeni Dönem
Uzmanlara göre, Putin ve Kim’in Pekin buluşması, Rusya-Kuzey Kore ilişkilerinde askeri, siyasi ve ekonomik iş birliğinin yeni bir aşamaya geçtiğinin işareti olarak değerlendiriliyor.
Zirvenin, Asya-Pasifik dengelerinde de dikkatle takip edileceği belirtiliyor.
Yorum Yazın