18 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Osmaniye'de Deprem Sonrası Kültürel Varlıklar Konuşuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye'de Deprem Sonrası Kültürel Varlıklar Konuşuldu
Abone ol
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, 6 Şubat Depremi'nin ardından Osmaniye ve Adana'daki kültürel varlıkların durumu üzerine bir konferans düzenledi.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, 6 Şubat Depremi'nin ardından Osmaniye ve Adana'daki kültürel varlıkların durumu üzerine bir konferans düzenledi.

Konferansta, depremin tarihi ve kültürel yapılara verdiği zararlar ele alındı, hasarların nedenleri ve önlenecek tedbirler tartışıldı.

Konuşmacılar, depremde en çok hasar gören yapıların, sonradan yapılan plansız müdahaleler ve kalitesiz inşaatlardan etkilendiğini vurguladı.

Konuşmacılardan Dr. Öğretim Üyesi İrfan Tuğcu, "Afet, insanlık kadar eskidir" diyerek afetlere karşı önlem almanın önemini vurguladı.

6 Şubat Depremleri sonrasında Osmaniye ve Adana başta olmak üzere depremlerden etkilenen bölgelerdeki tarihi ve kültürel kalıntılar hakkında detaylı bilgiler aktaran İrfan Tuğcu, depremde hasar gören kültürel varlıkların daha çok sonradan yapılan plansız müdahalelerden ve sonradan inşa edilen niteliksiz yapılardan kaynaklı olduğunu belirterek;

‘’Afet, insanlık kadar eskidir, insanlıkla birdir. İnsanın olduğu her süreçte afet olur. Yeter ki bu afetlerin ön tedbirini alabilelim.

Tabii ki depremi biz durduramayız, çok şiddetli bir deprem olabilir ama neyi durdurabiliriz? Envar-ul Hamit Camii’yi yıkımdan kurtarabiliriz ya da Adıyaman Ulu Camii’yi yıkımdan kurtarabiliriz.

Kaldı ki zaten doğa bunu gösteriyor. Aynı deprem bir esere hiç zarar vermemişken başka bir yapıya zarar verebiliyor. Bir dağı 80 santim açabiliyor ama doğru yapılmış işi bozamıyor.

Kültürel varlıklarımızı korumak adına daha farklı bir perspektiften bakabilmemiz gerekiyor.’’ şeklinde konuştu.

Konferansta, Rektör Prof. Dr. Turgay Uzun, konuşmacı Dr. İrfan Tuğcu'ya teşekkür belgesi takdim etti.

Program, günün anısına çekilen fotoğraf ve kokteyl ile sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Somada yaşayan Ordulular hayatını kaybeden madenciler anısına fidan diktiÖnceki Haber

Somada yaşayan Ordulular hayatını kaybed...

Saimbeylide 4 öğretmenin vefat ettiği yola yine kaya düştüSonraki Haber

Saimbeylide 4 öğretmenin vefat ettiği yo...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar