18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4768
EURO34.8691
ALTIN2476.1

Osman Gaziye müjdeli haberi veren Kumral Abdalın türbesi ziyaretçilerini bekliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osman Gaziye müjdeli haberi veren Kumral Abdalın türbesi ziyaretçilerini bekliyor
Abone ol
OSMANLI DEVLETİ'NİN KURUCUSU OSMAN GAZİ'NİN KAYINPEDERİ, DEVLETİN MANEVİ KURUCUSU ŞEYH EDEBALİ HAZRETLERİNİN MÜRİDİ OLAN KUMRAL ABDAL'IN TÜRBESİ ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin kayınpederi, devletin manevi kurucusu Şeyh Edebali hazretlerinin müridi olan Kumral Abdal’ın türbesi ziyaretçilerini bekliyor


Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve Müslümanlığın yayılmasında büyük rol üstlenmiş önemli isimlerden biri olan Kumral Abdal’ın Bilecik’in Bozüyük ilçesinde bulunan türbesi çeşitli zamanlarda restorasyon yapılarak ayakta kalmaya devam ediyor. Osman Gazi’nin başına devlet kuşu konacağını öğrenince, bu müjdeyi ona bildiren Kumral Abdal’a kendi kılıcını ve maşrapasını verdiği bilgisi bulunuyor.



"Osman Bey, Kumral Abdal’a rüyasını yorumladığı için Bozüyük’te Kovalıca, Karaağaç ve İçköy olarak bilinen köyleri ve mevkileri vakıf olarak hediye etmiştir"


Kumral Abdal’ın devletin kuruluşunda önemli rol oynamış tarihi bir şahsiyet olduğunu belirten Araştırmacı Tarihçi Mehmet Can Çetin, Osman Gazi’nin yanında savaşlara katılarak kâfirler ile mücadele ettiğini söyledi. Çetin, yaptığı açıklamada, “Osmanlı kuruluş menkıbelerinde ve Osmanlı arşivlerinde ismine sıkça rastladığımız Kumral Abdal, Devletin kuruluşunda önemli rol oynamış tarihi bir şahsiyettir. Devletin kuruluş sürecinde Şeyh Edebali’nin müridi olmakla beraber aynı zamanda Osmangazi’nin yanında savaşlara katılmış, kâfirler ile mücadele etmiştir. Osmanlı kuruluş menkıbelerinde Kumral Abdal ile alakalı yazılanları incelediğimizde özellikle Kumral Abdal’ın Bozüyük’te Höyük Tepe Mahallesi’nde Osmangazi’nin meşhur rüyasını yorumladığını görmekteyiz. Diğer yandan Osman Bey, Kumral Abdal’a rüyasını yorumladığı için Bozüyük’te Kovalıca, Karaağaç ve İçköy olarak bilinen köyleri ve mevkileri vakıf olarak hediye etmiştir. Bu bakımdan bölge kuruluş devri hatıraları içermektedir. 2017-2019 yılları arasında Kumral Abdal Türbesi restore ettirilmiştir. Türbenin restoresi esnasında Roma döneminden ve Osmanlı döneminden kalma birçok tarihi eser mezar taşı gün ışığına çıkmıştır. Ortaya çıkarılan bu mezar taşı ve tarihi yapılar türbenin bahçesinde sergilenmektedir” dedi.


Öte yandan Kumral Abdal Türbesi içerisinde 6 tane daha dervişlerin yer aldığı sandukalar bulunmaktadır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Eskişehir Fatih Fen Lisesi ‘Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler projeleriyle TÜBİTAK Türkiye finaline katıldıÖnceki Haber

Eskişehir Fatih Fen Lisesi ‘Biyoçeşitlil...

Bakan Özer: “Halk eğitim merkezlerinde 12 milyon kişiye ulaşmak için engelimiz yokSonraki Haber

Bakan Özer: “Halk eğitim merkezlerinde 1...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar