28 Nisan, 2024, Pazar
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Oluz Höyükte 2 bin 500 yıllık saray yemeği bulundu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Oluz Höyükte 2 bin 500 yıllık saray yemeği bulundu
Abone ol
Amasya’daki Oluz Höyük Kazılarında Pers Dönemine Ait Saray Mutfağında 2 Bin 500 Yıllık Toprak Tencere Ile Içinde Kemik Parçaları Ve Tahıl Taneleri Bulundu. Bilim Insanlarını Heyecanlandıran Buluntular Anadolu’nun Kadim Yemeklerinden Kemikli Et Ve Tahıldan Yapılan Keşkeği Işaret Ediyor.

Amasya’daki Oluz Höyük kazılarında Pers dönemine ait saray mutfağında 2 bin 500 yıllık toprak tencere ile içinde kemik parçaları ve tahıl taneleri bulundu.

Bilim adamlarını heyecanlandıran buluntular Anadolu’nun kadim yemeklerinden kemikli et ve tahıldan yapılan keşkeği işaret ediyor. Kazı başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Anadolu’nun çok sevilen bir yemeği olan keşkeğe çok benziyor. Bugünkü keşkek kültürüyle bulduğumuz tencerenin şekli ile içindeki malzemeler çok benzeşiyor” dedi.

Anadolu aşı ya da keşkek benzeri yemek

17 yıldır süren kazılarda Pers sarayının anıtsal girişini ve mutfaklarıyla karşılaşmaları sonrası sürdürdükleri çalışmalarda çok sayıda hayvan kemiği, tahıl kalıntısı ve öğütme taşlarını bulduklarını hatırlatan İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dönmez, “Yeni bulduğumuz yemek pişirme kabının içinde koyunlara ait hayvan kemikleri ve tahıl kalıntılarıyla karşılaştık. Bunun Anadolu aşı ya da keşkek benzeri bir yemeğin kalıntıları olabileceğini değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Pişmiş topraktan yapılmış 30 santim uzunluğundaki tencerenin yaklaşık 30 kişilik bir yemeği pişirecek ölçülerde olduğunu anlatan Prof. Dr. Dönmez, “Tencere bu alanın Pers sarayının mutfağı olduğu yönündeki tahminlerimizi güçlendiriyor. Sıradan ailelerin yemek pişirme kaplarına benzemiyor” şeklinde konuştu.

2 bin 500 yıllık Pers yolu, Anadolu’da ilk defa bulunan ateşgede ve çok sütunlu ibadethane gibi kompleksle karşılaştıkları kazıların heyecanla ilerlediğini vurgulayan Dönmez, kazı projesine destek veren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile katkı sağlayan Türk Tarih Kurumu, Amasya Valiliği ve Amasya Belediyesi’ne teşekkür etti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Milli bilardocu Savaş Bulut sporcularla buluştuÖnceki Haber

Milli bilardocu Savaş Bulut sporcularla...

İş insanı Nafi Güraldan gençlere: İş aramayı düşünmeyin, kendi işinizi kurunSonraki Haber

İş insanı Nafi Güraldan gençlere: İş ara...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar