18 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Novakid'den çocukların iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik 3 öneri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Novakid'den çocukların iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik 3 öneri
Abone ol
İstanbul - San Francisco, 29 Kasım 2022 - Avrupa’nın 1 numaralı çocuklara yönelik online İngilizce okulu Novakid, dünya genelinde çocuklar arası iletişimin önemini vurgulamak üzere, çocukların iletişim becerilerini geliştirmeye yardımcı olacak bazı pratik ipuçları paylaştı.

Geleneksel anlamda okullarda çocukların teknik becerileri geliştirilse de hem eğitimciler hem de anne-babalar, diğer insanlarla başarılı bir biçimde etkileşime geçebilmemizi sağlayan kişilik özelliklerin ve davranışların bütününü oluşturan sosyal becerilerin artan öneminin farkındalar.

Sosyalleşme, özellikle uluslararası ölçekte yeni boyutlar kazanıyor. Dinleyebilme, konuşabilme, diğer kişilerle ortak paydada buluşabilme, onların duygularını anlayabilme ve yeni insan gruplarına adapte olabilme becerilerinin tümünü kapsayan iletişim becerileri de bu nedenle hayatta başarının anahtarı haline geliyor.

Novakid'in Eğitimsel İçerik Müdürü, Adrienne Landry, çocukların bahsi geçem iletişim becerilerini öğrenmelerine ve pratiğe dökebilmelerine yönelik olarak 3 yöntem paylaştı.

1- Günlük yaşantılarında iletişim kurma fırsatları olup olmadığını değerlendirin

Başlangıç olarak, çocuğunuzun günlük hayatta iletişim becerilerini kullanması gereken bir durumla ne sıklıkla karşılaştığını düşünün.

Kendi başına gidip marketten ekmek alabilir mi? Bayramlarda mahalledeki arkadaşlarıyla komşularınızı, yakınlardaki akrabalarınızı kendisi ziyaret edebiliyor mu?


Birlikte sosyal/kültürel etkinliklere (bayram yemeği, piknik etkinliği, vb.) katılıyor musunuz? Çocuğunuz bu etkinliklerde rahatça konuşabiliyor mu, yoksa her şeyi sizin söylemenizi mi istiyor?

Çocuğunuz iletişim kurmayı gerektiren farklı durumları henüz deneyimlememiş olabilir. Ona kendi başına iletişim kurabileceği alanlar sunun.

2- Sessiz sinema ya da kulaktan kulağa oynayın

Herkesin bildiği bu oyunlar, çocukların iletişim ve takım çalışması becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. 

* Sessiz sinema oyununda, eşit sayıda iki grup oluşturulur ve gruplardan biri, bir film adı bulup bunu diğer gruptaki bir çocuğun kulağına söyler. Çocuk da jest ve mimiklerini kullanarak bu filmi doğru tahmin edene kadar kendi grubuna anlatmaya çalışır. Sessiz biçimde gerçekleştirilen "fiziksel" hareketleri izlemek, çocukların sosyal becerilerini geliştirebilmeleri için iyi bir alıştırmadır.  

* Çok bilinen diğer bir oyun ise "kulaktan kulağa"dır ve en küçük yaştaki çocuklar için bile uygundur. Oyuncular, birbirlerine kolayca fısıldayabilecek şekilde, tek sıra hâlinde otururlar. İlk baştaki çocuk yanındaki çocuğun kulağına bir şey fısıldar ve fısıldadığı çocuk da aynı şeyi diğer yanındaki çocuğa fısıldar...

Oyun bu şekilde en sondaki çocuğa kadar devam eder. En sondaki çocuk da duyduğu şeyi herkesin duyabileceği şekilde, sesli olarak söyler.  Genelde en son çocuğun sesli olarak dile getirdiği, ilk başta fısıldanandan çok farklı olur. Son derece eğlenceli geçen bu oyun, çocukların dinleme becerilerini geliştirebilmeleri için de birebirdir!

3- Çocuğun farklı kültürlerden akranları ile iletişim kurma fırsatları olmalıdır

"Uluslararası ekipler kuran şirketlerin sayısı gitgide artıyor.", diye belirtiyor Adrienne Landry. "Bu trendin aynı doğrultuda ilerleyeceğinden eminim. Başka bir deyişle, günümüzde farklı kültürlerle etkileşim halinde olan çocukların, o kültüre ait düşünce yapısındaki belirli özellikleri dikkate alarak iletişim kurmayı öğrenmeleri gerekiyor. 

Çocukların akranlarıyla iletişim kurma becerisi doğuştan gelen bir özellik değil. Bunu daha sonradan öğrenmeleri gerekiyor. Çocuklar, bunu öğrenmeye ne kadar erken başlarlarsa o kadar az zorlanıyor ve hayat boyunca da o denli başarılı oluyorlar”. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarsus’ta okullarda yangın tatbikatı yapıldıÖnceki Haber

Tarsus’ta okullarda yangın tatbikatı yap...

Şehit polisler Onan ve Akoral, rahmetle anıldıSonraki Haber

Şehit polisler Onan ve Akoral, rahmetle...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar