27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Saylak, “Kuraklık kapıda”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Saylak, “Kuraklık kapıda”
Abone ol
Muğla Tarım Ve Orman Il Müdürlüğü Koordinasyonunda Düzenlenen ‘tarımsal Kuraklık Eylem Programı’ Toplantısı, Muğla Vali Yardımcısı Ismail Soykan Başkanlığında Gerçekleştirildi.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen ‘Tarımsal Kuraklık Eylem Programı’ toplantısı, Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan başkanlığında gerçekleştirildi.

Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan yönetimindeki 45 kişilik İl Kriz Komisyonu’nun da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın en önemli turizm markası olan kentlerinin bugün susuzluk sorunu ile gündeme geldiğini hatırlatarak “El ele kol kola vererek bu sorunu çözmek zorundayız. Hep birlikte bir çıkış yolu bulmak zorundayız. Kuraklık kapıya geldi dayandı. Yarın karşılaşacağımız tüm zorluklardan hepimiz sorumluyuz. Herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama biz önce içme suyu şebekemizdeki kaçak kayıp oranını düşürmek zorundayız. Tarımsal sulamada vahşi sulamaya bir son vermek zorundayız. Açık alanlarda sağa sola akan bir litre suyu bile tutmak zorundayız. Bu sorun Muğla’mızın. Bu sorun hepimizin” diye konuştu.

Küresel iklim felaketi ile kuraklığa her sene bir adım daha yaklaşıldığını belirten Saylak, “Su insanoğlunun yaşayabilmesi için çok önemli bir kaynak. Ama aynı zamanda gıda için de tarım için de olmazsa olmaz bir kaynak. Bugün köylülerimiz, DSİ ile MUSKİ ile karşı karşıya geliyor, köyünde, ürününde kullanacak suyu kalmadığı için kavga ediyor. Bodrum’da Belediye Meclisi yağmur suyu hasadı ile ilgili bir karar aldı, kutluyorum kendilerini. Ama bu kararın beş yıl önce alınması gerekiyordu. Muğla’nın her bir bölgesi sarnıçlarla dolu. Gözümüzün önünde duruyorlar. Yağmur suyu hasadını bir an önce başlatmamız gerekiyor. Bunu hep birlikte yapacağız. Ama önce su tasarrufunu sağlamamız gerekiyor. Bu sadece Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ ile ilgili bir olay değil. Bu İlçe belediyeleri ya da İl Müdürlüğümüzle ilgili değil. Bu anaokulu çağındaki çocuktan başlayıp, üniversitelere kadar su ve gıda tasarrufunun anlatılması gereken çok ciddi bir durum” dedi,

Suyun, tarımsal üretimin olmazsa olmazı olduğunu ancak su rezervlerinin büyük bir hızla tükendiğini hatırlatan Saylak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tüm Türkiye’de suya göre ürün ekilişi ve tarım deseni için harekete geçtiğini, aynı zamanda vahşi sulamanın son bulması için üreticilere sulama sistemleri konusunda hibe desteği verdiğini anlattı.

Vali Yardımcısı İsmail Soykan da belediyelerin özellikle bu konuda aktif olması gerektiğini belirtti. Kaçak yapılaşma olayının çok fazla olduğunu söyleyen Soykan, “Planlı olmayan yapılaşmanın üzerine gidiyoruz. Su tasarrufu, suyun verimli kullanımı bu alanda açık verdiriyor bize. Yapılaşma öncesinde verilecek suyu da hesap etmemiz lazım. Su anlamında büyük bir sorun yaşıyoruz bu nedenle. Her kurum kendi üzerine düşeni layıkıyla yapmalı. Su risk olarak önümüzde duruyor. Suyun her damlasının kıymetini bilerek kullanmamız gerekiyor. Devletimizin bu konularda ciddi teşvikleri var. Özellikle tarımsal sulama anlamında” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Muğla Meteoroloji Müdürlüğünden Meteoroloji Mühendisi Gülru Yelkıran, DSİ 213. Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Ece Kahramanoğlu ve Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Güler Serdar konu ile ilgili birer sunum yaptı.

Komisyon, yılda bir kez yapılan olağan değerlendirme toplantısının bundan böyle Nisan ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki kez yapılmasına karar verdi. Öte yandan, acil durumlarda Komisyon Başkanının üyeleri olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi olduğuna dikkat çekildi. Toplantıda, 20 maddelik uygulama planı oluşturularak karara bağlandı ve bu kararlar doğrultusunda görev alanları ve çalışmaları belirlendi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Necmettin Erbakan Üniversitesi İle Türksat arasında 2 farklı iş birliğiÖnceki Haber

Necmettin Erbakan Üniversitesi İle Türks...

Osmanlı-Rus Savaşının şehitleri Aziziye Destanı ile anıldıSonraki Haber

Osmanlı-Rus Savaşının şehitleri Aziziye...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar