
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, metal sektörünün Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında genç istihdamı için önceliklendirildiğini açıkladı. 564 bin genç sektörde istihdam ediliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Şubat’ta yürürlüğe giren Ulusal İstihdam Stratejisi ile metal sektörünün stratejik öncelikler arasına alındığını açıkladı.
Genç işçilerin istihdamının önceliklendirildiğini belirten Bakan Işıkhan, "Gençliğin emeği olmadan büyük ve güçlü Türkiye hayali hayata geçemez" dedi.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (TÜRK-İŞ) bağlı Türk Metal Sendikası’nın düzenlediği Genç İşçiler 2. Büyük Kurultayına katılan Bakan Işıkhan, program kapsamında yaptığı konuşmada, “19 Mayıs gibi anlam yüklü bir tarihte, Türkiye'nin sanayi gücünü omuzlayan genç işçilerle bir aradayız” dedi.
Metal sektörünün ekonomideki yeri ve gençler için sunduğu fırsatlara dikkat çeken Işıkhan, sektörün yıllık 94 milyar dolarlık ihracat kapasitesiyle Türkiye ihracatının yaklaşık %40’ını tek başına gerçekleştirdiğini vurguladı.
Sektörde yaklaşık 195 bin iş yerinde 2 milyon kişiye doğrudan istihdam sağlandığını belirtti. 564 bin genç çalışanın yer aldığı sektörde bu sayının her yıl arttığını ifade etti.
Metal sektöründe genç işçilerin %17’sinin kadınlardan oluştuğuna işaret eden Işıkhan, “Bu oran gösteriyor ki Türk kadını üretimin merkezinde, montaj hattında, metalin yürekli işçileri arasında yerini almaktadır” dedi.
Metal sektöründeki sendikal bilinç oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken Işıkhan, “Türkiye genelinde işçilerin sendikalaşma oranı yaklaşık %15 iken, bu oran metal sektöründe %19. Sadece Türk Metal Sendikası’nın üye sayısı 294 bine yaklaştı” dedi.
Sektörün yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeden en çok etkilenen alanlardan biri olduğunu vurgulayan Işıkhan, “Yapay zekâdan enerji verimliliğine kadar tüm başlıklarda gençlerin dinamizmine ihtiyaç duyuluyor” dedi.
Bu kapsamda Ulusal İstihdam Stratejisi ile sektörde gençlerin nitelikli ve güvenceli koşullarda istihdam edilmesinin desteklendiğini söyledi.
Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu temsilcilerinin de yer aldığı kurultayda, uluslararası dayanışma mesajı veren Bakan Işıkhan, "Alın teri tüm toplumların ortak değeridir.
Türkiye olarak kalkınmadan ve sosyal dayanışmadan yana olan her ülkeyle dostluk kuruyoruz" dedi.
Kurultayın gençlerle geleceği birlikte inşa etmenin bir provası olduğunu belirten Bakan Işıkhan, “Sendika demek birlik, dayanışma ve hak arayışıdır.
Biz de Bakanlık olarak genç işçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Kurultayda Türk Metal Sendikası Başkanı Uysal Altundağ ve Avrasya Metal İşçileri Federasyonu temsilcileri de yer aldı.

Yorum Yazın