160x600
20 November, 2025, Thursday
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Mersinde denize bırakılan yapay resiflerde canlı yaşam başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mersinde denize bırakılan yapay resiflerde canlı yaşam başladı
Abone ol
MERSİN'DE 3D YAZICI YÖNTEMİYLE YAPILAN VE YAKLAŞIK 4 AY ÖNCE DENİZE BIRAKILAN YAPAY RESİFLERDE CANLI YAŞAMI BAŞLADI.

Mersin’de 3D yazıcı yöntemiyle yapılan ve yaklaşık 4 ay önce denize bırakılan yapay resiflerde canlı yaşamı başladı. Kıyıdan yaklaşık 1.5 mil açıkta, 6 ve 9 metre derinliklere bırakılan 14 yapay resif, deniz canlılarının beslenme, barınma ve üreme noktası haline geldi.


Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı Tarımsal Hizmetler Dairesinin hayata geçirdiği, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesinin de lojistik destek sağladığı yapay resifler, İtfaiye Dairesinde görevli dalgıçlar tarafından sık sık kontrol ediliyor. Denizdeki ekosistemin korunması ve canlı popülasyonunun artmasını sağlayacak olan yapay resifler, 18 Şubat’ta denize bırakılmıştı. Belirlenen noktalarda 6 ve 9 metrelik derinliğe bırakılan resifler, birçok türe ev sahipliği yapmaya başladı. 3 buçuk ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen bırakılan yapay resifler yosun, yengeç, ahtapot ve çeşitli balık türlerine ev sahipliği yapıyor. Yapay resifler sayesinde Mersin denizindeki canlı popülasyonunun arttırılması, iklim değişikliğine bağlı deniz kirliliğinin verdiği tahribatın da azaltılması hedefleniyor.



“Deniz canlıları bu resif alanımızda bolca görülüyor”


Afet Arama ve Kurtarma Şube Müdürlüğü’nde su altı ve su üstü arama kurtarma amiri olarak görev yapan Kasım Yıldız, resifleri 4 aydır belirli aralıklarla kontrol ettiklerini belirterek, “Dün birincisine girdik. Bugün de ikinci resif alanına rutin kontrol için girişimizi yaptık. Dünkü 6 metrelik bir dalış, 30 dakikalık bir dip süresiyle, bugün de 9 metrede 20 dakikalık bir dalışımızla rutin kontrollerimizi yaptık. Resiflerimizde bir canlı yaşamının oluştuğunu gözlemledik. Ekosistemde yer alan balıklar, deniz canlıları bu resif alanımızda bolca görülüyor. Bunlar bize mutluluk veriyor. Denizlerimiz, geleceğimize bırakacağımız miraslarımızdır. Bu şekilde resiflerin oluşmasının bizim ve gelecek nesil için faydalı olduğunu düşünüyoruz” dedi.



“Ahtapot, sargoz, lahoz, yengeç, yosun, deniz kabuğu gibi deniz canlılarını gördük”


Her kontrollerinde yeni canlı türleri ile karşılaştıklarını söyleyen Yıldız, “Bugünkü dalışımızda ahtapot, sargoz ve lahoz balığımızı, yengeç, yosun, deniz kabuğu gibi deniz canlılarını gördük. Bunlar her geçen gün artıyor. Çekimlerimizi yaptık. Daha önceki çekimlerimizle karşılaştırdığımızda, resifteki balık popülasyonunun arttığını, deniz yaşamının daha canlı hale geldiğini gördük” diye konuştu.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yaralı dağ keçilerine jandarma şefkati Önceki Haber

Yaralı dağ keçilerine jandarma şefkati

Üçge Drs Win Eurasiada Sonraki Haber

Üçge Drs Win Eurasiada

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar