160x600
26 November, 2025, Wednesday
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Kuru fasulyenin sofralara yolculuğu traktörle ezilerek başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kuru fasulyenin sofralara yolculuğu traktörle ezilerek başladı
Abone ol
Buldan’ın Yüksek Kesimlerinde üretilen Ve Lezzetine Doyum Olmayan Kuru Fasulyeler Traktörlerle Ezilmeye Başladı.

Denizli Buldan’ın yüksek kesimlerinde üretilen ve lezzetine doyulmayan olmayan kuru fasulyeler, traktörlerle ezilerek kabuklarından ayrılmaya başlandı.

Denizli’nin Buldan ilçesinde, geleneksel Türk mutfağının en sevilen yemeklerin başında gelen kuru fasulyede hasat başladı. Buldan’ın 1150 metre rakımlı bölgelerinde yetişen ve lezzetiyle dünyaya adını duyuran Yayla kuru fasulyesi, tarlalardan toplanıp, bir haftalık sürede kurumaya başlanıyor. Tarladan toptancıya kilosu 30 liraya giden fasulye, toptancıdan pazar üreticisine kadar zahmetli bir aşamadan geçerek tezgahta kilosu 50-60 lira arasında yerini alıyor. Kuruduktan sonra sarı renge bürünen kuru fasulyelerin kabuklarından ayrılması için yere serdikleri örtülerin üzerinden traktörle çiğneyerek ayırdıklarını dile getiren üniversite öğrencisi Furkan Turan “Kuru fasulye tarlaya ekildikten sonra sulama yapmıyoruz. Arazilerin taban suyu yetiyor. Hasatta ise topladıktan sonra bir hafta kurutuyoruz. Daha sonra traktörle eziyor ve rüzgârlı havada kabuğundan sıyırmak için savuruyoruz. Küçük taneciklidir. Bölgemizin kuru fasulyesi çok seviliyor. Yüksek rakımda yetiştiği için lezzetiyle tercih ediliyor” dedi.

Kovanoluk Mahallesi’nde kuru fasulye üretimi yapan Orhan Aydın da, bu yıl iklim değişikliğinden dolayı zorluk yaşandığını ifade ederek “Mayıs on beşinde ekilmesi gerekirken, Haziran ayında ekebildik. Eylül sonu Ekim başında hasadımızı yapıyoruz. Bu yıl rekolte iyi. Bölgenin kuru fasulyesi meşhurdur. Bölgenin toprak yapısının değişik olması ve iklimi lezzetini artırır. Allah herkese ağız tadıyla yemeği nasip etsin” dedi.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çocuğu için sınava giren kebapçı ustası İstanbul’da öğretmenlik kazandı Önceki Haber

Çocuğu için sınava giren kebapçı ustası...

(Özel) Tepeli pelikanlardan görsel şölen Sonraki Haber

(Özel) Tepeli pelikanlardan görsel şölen

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar