Bir KOBİ pazaryerinde satışa başladığında ilk ay genellikle ciroya bakar. İkinci ayda başka bir soru gelir: 'Bu satıştan bize gerçekten ne kaldı?'
Bir KOBİ pazaryerinde satışa başladığında ilk ay genellikle ciroya bakar. İkinci ayda başka bir soru gelir: 'Bu satıştan bize gerçekten ne kaldı?' Komisyon, kargo, reklam ve iadeler hesaba girince yüksek ciro her zaman yüksek kazanç anlamına gelmez.
Stoksuz e-ticaret ve XML tabanlı tedarik, sermayeyi depoda tutmadan ürün çeşitliliği denemeyi kolaylaştırabilir. Buna karşılık tedarikçi performansı ve ürün başına maliyet hesabı daha yakından takip edilmelidir. Özellikle küçük ekiplerde bu disiplin fark yaratır.
KOBİ’ler İçin Stoksuz Satışın Mantığı
Stoksuz satışın KOBİ açısından en pratik tarafı test imkânıdır. Yeni kategori için toplu alım yapmadan ürünler yayına alınabilir, talep ölçülebilir ve satış gelirse ürün grubu genişletilebilir.
Fakat sipariş mağazadan verildiği için müşteri tedarik zincirindeki ayrımı bilmez. Ürün geç çıkarsa, yanlış gelirse veya iade uzarsa muhatap KOBİ’dir. Bu nedenle tedarikçinin sevkiyat ve iade performansı doğrudan müşteri deneyimine dönüşür.
XML ile Dijital Tedarik Nasıl İşler?
XML entegrasyonu ürün bilgilerini merkezi kaynaktan mağazaya taşıyarak manuel iş yükünü azaltır. Büyük katalogda bu ciddi kolaylık sağlar; özellikle stok ve fiyat verisinin sürekli değiştiği ürünlerde.
Buna rağmen veriyi körlemesine yayınlamak doğru değildir. Yeni eklenen kategorilerden örnek ürünler kontrol edilir; görsel, stok, fiyat ve varyant bilgileri tutuyor mu bakılır. Hata varsa tüm kataloğa yayılmadan düzeltilir.
Üretici, Tedarikçi ve Bayi Arasındaki Veri Akışı
Üretici, tedarikçi ve bayi arasındaki zincirde artık yalnızca koli değil, veri de hareket ediyor. Tedarikçi fiyatı değiştirdiğinde bayi bunu geç görüyorsa eski fiyattan sipariş alabilir. Stok sıfırlandığında bilgi geç geliyorsa olmayan ürün satılabilir.
Bu yüzden veri güncelleme süresi ticari anlaşmanın bir parçası gibi düşünülmeli. Özellikle kampanya döneminde birkaç saatlik gecikme normal günde fark edilmeyen sorunları büyütebilir.
KOBİ’lerde Kontrollü Katalog Büyümesi
KOBİ’nin geniş katalogla başlaması şart değil. Komisyon sonrası marjı zayıf, kargosu pahalı veya iadesi sık ürünler elenebilir. Daha az ürünle daha temiz operasyon yürütmek çoğu zaman daha iyi başlangıçtır.
Satış geldikçe rakamlar konuşur. Hangi kategoride net marj daha yüksek, hangisinde iade az, hangi ürün reklamsız da satıyor? Katalog bu verilere göre büyütüldüğünde sermaye ve zaman daha doğru yere gider.
Ulu İthalat’ın Dijital Tedarik Modeli
Farklı ürün kategorilerini araştıran KOBİ’ler Ulu İthalat üzerinden mevcut ürün gruplarını inceleyebilir.
Stoksuz satış ve entegrasyon tarafında ise Ulu İthalat XML bayilik sayfasındaki çalışma modeli ayrıca değerlendirilebilir.
Sonuç
KOBİ için e-ticarette büyümek, kataloğa sürekli ürün eklemekten çok daha fazlasıdır. Sağlıklı büyüme; sipariş başına gerçek kazancı bilmek, iade nedenlerini takip etmek ve tedarikçiden gelen veriyi kontrol etmekle başlar.
Stoksuz tedarik doğru kullanıldığında yeni kategori denemeyi kolaylaştırır. Fakat hangi ürünün kalacağına satış verisi, hangi fiyatın kalacağına ise net kâr hesabı karar vermelidir.
Yorum Yazın