18 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Kayısı çekirdeği kanser ve kalp hastalıklarına karşı etkili

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kayısı çekirdeği kanser ve kalp hastalıklarına karşı etkili
Abone ol
Feride Fonksiyonel Yaşam Koordinatörü Uzm. Dyt. Başak Satar, kayısı çekirdeğinin kanser ve kalp hastalıklarına kadar çok sayıda hastalıkta etkili bir fonksiyonel besin olduğunu aktardı.

Fonksiyonel Yaşam Koordinatörü Uzm. Dyt. Başak Satar, kayısı çekirdeğinin kanser ve kalp hastalıklarına kadar çok sayıda hastalıkta etkili bir fonksiyonel besin olduğunu aktardı.

Kayısı, yaz aylarının sevilen meyvelerinden biridir. Zengin vitamin ve mineralleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olan kayısı, aynı zamanda çeşitli sağlık problemlerinin tedavisinde doğal bir yöntem olarak da sıklıkla tercih ediliyor.

Feride Fonksiyonel Yaşam Koordinatörü Uzman Dyt. Başak Satar, kayısı ve kayısı çekirdeği hakkında bilinmeyenleri aktardı. Kayısı çekirdeğinin doğru miktar ve şekilde tüketildiğinde kanser ve kalp hastalıklarına karşı da vücudu desteklediğini belirtti.

Kayısı çekirdeği, önemli bir fonksiyonel besin

Kayısı çekirdeğinin, içerdiği polifenoller, streroller, karatenoid, çeşitli vitamin ve mineraller sayesinde fonksiyonel besin özelliği gösterdiğini söyleyen Uzm. Dyt. Başak Satar, "Kayısı çekirdeği, yağ ve lifin yanı sıra önemli bir diyet proteini kaynağıdır. Kayısı çekirdeğinin protein içeriği % 14.1 ile % 45.3 arasında değişmektedir. Aynı zamanda 8 farklı çeşit esansiyel aminoasit içerdiği bilinmektedir." ifadelerini kullandı.

Kayısı çekirdeğinin faydaları

Kayısı çekirdeğinin içerdiği antimikrobiyal, antimutajenik, ağrı kesici, antioksidan ve iltihap önleyici özellikleri sayesinde çok sayıda hastalığın önlenmesi ve tedavisinde önemli bir yeri olduğunun altını da çizen Uzm. Dyt. Başak Satar, şu bilgileri verdi:

Kanser: Kayısı çekirdeği, içerdiği antioksidanlar sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu ve yayılmasını engellemeye yardımcı olur.

Kalp-damar sağlığı: Kayısı çekirdeği, kan basıncını düşürmeye ve damar tıkanıklığı riskini azaltmaya yardımcı olur.

Sindirim sistemi: Kayısı çekirdeği, içerdiği lif sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlığı önler.

Cilt sağlığı: Kayısı çekirdeği, içerdiği E vitamini sayesinde cildin nemlenmesine ve kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olur.

Kayısı çekirdeğinin nasıl tüketilmesi gerektiği

Kayısı çekirdeğinin günde 10-15 adet tüketilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dyt. Başak Satar, "Kayısı çekirdeğini çiğ olarak tüketmek, vücut tarafından daha iyi emilmesini sağlar.,

Ancak kayısı çekirdeği çiğ olarak tüketildiğinde fazla tüketilmesi durumunda siyanüre dönüşen amigdalin maddesi içerdiği için zehirlenme riski taşıyabilir.

Bu nedenle, kayısı çekirdeğini çiğ olarak tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışmak gerekir." dedi.

Kayısı çekirdeğinin toz haline getirilerek de tüketilebileceğini söyleyen Uzm. Dyt. Başak Satar, "Kayısı çekirdeği tozu, yoğurt, yulaf ezmesi veya smoothie gibi besinlere eklenerek tüketilebilir." ifadesini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Doğum gününe 3 gün kala şehit olan askere gözyaşıÖnceki Haber

Doğum gününe 3 gün kala şehit olan asker...

Başkan Büyükkılıçtan Develide muhtarlarla istişare toplantısıSonraki Haber

Başkan Büyükkılıçtan Develide muhtarlarl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar