07 Mayıs, 2024, Salı
DOLAR32.286
EURO34.7943
ALTIN2409.0

Gürer: “Meralar daha verimli ve etkin kullanılmalıdır”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: “Meralar daha verimli ve etkin kullanılmalıdır”
Abone ol
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılık sektöründeki sorunların detaylı bir şekilde incelenmesi amacıyla TBMM Başkanlığı'na Meclis Araştırması açılması için başvuruda bulundu.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılık sektöründeki sorunların detaylı bir şekilde incelenmesi amacıyla TBMM Başkanlığı'na Meclis Araştırması açılması için başvuruda bulundu.

Gürer, ülkedeki hayvancılığın yanlış politikaların etkisiyle sorunlu bir evrim geçirdiğini belirterek, mera hayvancılığının azalması, yerli sığır ırklarındaki sayısal düşüş,

yem fiyatlarındaki artış ve kapalı ortamda hayvancılığın yılın 12 ayında sürdürülmesi gibi nedenlerle önemli sorunlar ortaya çıktığını ifade etti.

Milletvekili Gürer, önergesinde ekonomik ve düşük maliyetli hayvansal üretim için yerli sığır ırklarının genetik kaynaklarının korunması ve daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak,

ülke koşullarına uyumlu ve verimli yeni melez sığırların oluşturulmasının önemine dikkat çekti.

Gürer, özellikle et üretiminde büyükbaş hayvanların rolünün büyük olduğunu ve kırmızı et ile süt üretiminin büyükbaş hayvanlardan sağlanma oranının %90'lara ulaştığını belirtti.

Yerli ırkların korunmasının, iklim ve hastalıklara dirençli melez ırkların oluşturulmasının önemine vurgu yapan Gürer,

ithal hayvan dokusu ile yerli ırkların yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Adaptasyon sorunlarının, verim azalışlarına, buzağı kayıplarına ve yüksek maliyetli yetiştiricilik uygulamalarına neden olduğunu belirten Gürer,

yerli ırkların korunması ve ülke iklimi ile hastalık koşullarına dirençli melez ırkların oluşturulmasının önemini vurguladı.

Mera hayvancılığının sürekli gerilemesinin, hayvan besleme maliyetlerini artırdığını ifade eden Gürer, Türkiye'nin çayır ve mera varlığının büyük bir kısmının Doğu Anadolu,

İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde olduğunu ancak kültür ırkı büyükbaş hayvanların meralardan yeterince faydalanmasını güçleştiren faktörler bulunduğunu dile getirdi.

Yerli ırk sığırların ve melezlerinin düşük bakım maliyeti ve meralardan daha fazla yararlanma avantajları olduğunu belirten Gürer,

bu özelliklerin sürdürülebilir bir hayvancılık için önemli olduğunu vurguladı.

Gürer, büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin yem maliyetlerinde yaşadığı sorunların, hayvancılık girdi maliyetleri içinde önemli bir yer tuttuğunu ve bu konuda çiftçilerin çözüm bulmaya çalıştığını dile getirdi.

Gürer, yerli sığır ırkının azalmasının ilerleyen süreçte yaratacağı sorunların araştırılması,

meraların daha etkin kullanımını sağlayacak uygulamaların hayata geçirilmesi ve hayvancılık sektöründeki diğer temel sorunların çözüm odaklı politikalarla ele alınması için Meclis Araştırması açılmasını önererek TBMM Başkanlığı'na başvuruda bulundu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Arıkan: Milli görüşün temsilcisi Saadet PartisidirÖnceki Haber

Arıkan: Milli görüşün temsilcisi Saadet...

Evinin sultanları, filenin sultanı olduSonraki Haber

Evinin sultanları, filenin sultanı oldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar