CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, küresel iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, küresel iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
Gürer, bu yıl yaşanan mevsimsel sapmaların bazı bölgelerde bir aya kadar uzadığını ve bunun üretim ile satış üzerinde önemli sorunlar yarattığını belirtti.
Erkenci ürünlerin hasadının devam ettiğini, ancak kışlık ürünlerin yetişmesinde sorunlar yaşandığını dile getiren Gürer, "Erken olgunlaşan ürünler nedeniyle mevsim dengeleri bozuldu.
Üreticiler ilaçlama ve verim kaybı gibi olumsuzluklarla karşı karşıya kaldı. Pazara yeterli miktarda ürün giremediği için fiyatlar tarlada düşük kaldı," dedi.
Küresel iklim değişikliğinin sadece üretim süreçlerini değil, aynı zamanda yeni hastalık ve zararlıların ortaya çıkmasını da hızlandırdığını belirten Gürer, "Akdeniz sineği, beyaz sinek, domates güvesi, süne ve kahverengi kokarca gibi zararlılar, bu yıl da üretimin kalitesinde düşüşe neden oldu.
Akdeniz sineği, hatta Niğde gibi iç bölgelerde bile ciddi ürün kayıplarına yol açtı.
Bu zararlılar için etkili bir ilaç bulunmaması, özellikle şeftali başta olmak üzere pek çok üründe büyük kayıplara neden oluyor," diye konuştu.
Gürer, mevsimsel değişimlerle zararlıların yayılım alanlarının genişlediğine ve çiftçilerin daha fazla önlem almak zorunda kaldığına dikkat çekerek, "Bu durum maliyetlerin artmasına da yol açıyor," ifadelerini kullandı.
Tarımda yeterli düzeyde AR-GE çalışmalarının yapılmadığını savunan Gürer, "Tarla ve bahçe bitkilerinin büyük bölümü açık alanda yetiştirildiği için dış etkenlere karşı savunmasız kalıyor.
Mevsim değişiklikleri, üretim ve verim üzerinde ciddi etkiler yaratıyor. Özellikle kuraklık, dolu, sel, aşırı rüzgar ve ani hava değişiklikleri gibi etkenler verim kaybına yol açıyor," dedi.
Gürer, bu yıl erken olgunlaşma ve mevsim öne kayması gibi sorunların üst üste binmesiyle tarımsal süreçlerin iyice karmaşıklaştığını belirtti.
Gürer, suyun tarımsal üretimdeki önemine vurgu yaparak, mevcut sulama yöntemlerinin büyük su kayıplarına neden olduğunu söyledi.
"AKP iktidarları döneminde tarımın yapısal sorunları arttı, çiftçi sayısı azaldı ve tarım arazileri daraldı.
Su kaynakları giderek tükeniyor ve yer altı suları çekiliyor.
Modern yağmurlama ve damlama sulama gibi yöntemlere hızla geçiş yapılmalı.
Yağmur sularının daha verimli kullanılması ve su kirliliğinin önlenmesi için de gerekli düzenlemeler hayata geçirilmelidir," ifadelerini kullandı.
Üretimin her aşamasında daha çözüm odaklı ve kapsayıcı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini söyleyen Gürer, "Çiftçinin işi giderek zorlaşıyor.
Üretim öncesi, üretim süreci ve sonrası için geniş kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır. Zararlılar ve mevsim değişikliğinin neden olduğu olumsuzluklar, üretim maliyetlerini artırarak çiftçinin gelirini düşürüyor.
Bu durum, raflardaki ürün fiyatlarının yükselmesine ve ithal ürünlere yönelime neden oluyor," dedi.
Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya verdiği soru önergesinde, Türkiye'deki tarımsal meteoroloji istasyonlarının ve araştırma merkezlerinin sayısını sordu.
Bakan Yumaklı’nın verdiği yanıtta, Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) kapsamında ülke genelinde 440 tarımsal meteoroloji istasyonunun bulunduğu ve TÜBİTAK-TÜSSİDE ile yürütülen ortak çalışmalarla yeni geliştirme ve bakım çalışmalarının planlandığı belirtildi.
Gürer, yanıtı yeterli bulmadığını ifade ederek, "Bakanlık, sorunların ardından gitmek yerine, proaktif politikalar ve planlamalar geliştirmelidir.
Sorunları önceden tespit ederek önüne geçmek, hem çiftçiye hem de ülke ekonomisine fayda sağlayacaktır," dedi.
Yorum Yazın