30 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5086
EURO34.9059
ALTIN2438.4

Gürer: “Etten Sonra Peynir de Emeklinin Sofrasına Veda Edecek”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: “Etten Sonra Peynir de Emeklinin Sofrasına Veda Edecek”
Abone ol
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) çiğ süt tavsiye fiyatını 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 8,5 artışla litre başına 13,5 TL'den 14,65 TL'ye yükseltmesi öncesinde süt yemine zam yapıldığını ve daha fazla süt ineği besleyenlerin cebine yeni fiyatla süt parası girmeden önce zarar ettiğini belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) çiğ süt tavsiye fiyatını 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 8,5 artışla litre başına 13,5 TL'den 14,65 TL'ye yükseltmesi öncesinde süt yemine zam yapıldığını ve daha fazla süt ineği besleyenlerin cebine yeni fiyatla süt parası girmeden önce zarar ettiğini belirtti.

Gürer, çiğ süt fiyatındaki artışın peynir ve diğer süt ürünlerine yansımasıyla raftaki fiyatların daha da artacağını ve süt mamülleriyle etin ardından emeklilerin ve dar gelirlilerin sofrasına veda edeceğini ifade etti.

Ömer Fethi Gürer, ülkedeki süt ineği sayısının 5 milyon 500 bine kadar gerilediğini ve özellikle geçen yıllarda girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle birçok ineğin kesime gönderildiğini dile getirdi.

Küçük aile işletmelerinde sorunların arttığını vurgulayan Gürer, hayvancılığın en önemli giderinin yem olduğunu ve yem fiyatlarındaki artışın hayvancılık yapanları zor durumda bıraktığını belirtti.

Çiftçilerin kendi üretmedikleri yem giderlerine dayanmasının zorlaştığını ve bu durumun hayvancılığı daha da zorlaştırdığını vurguladı.

Gürer, hayvancılıkta kullanılan yemin yarısının ithal olduğunu ve USK'nin çiğ süt fiyatını artırmadan önce geçen hafta bazı süt kooperatiflerinde 19 proteinli 50 kg süt yeminin fiyatının 552 liradan 547 liraya çıktığını ifade etti.

Kooperatiflerin üyelerine süt yemi verirken 567 lira talep ettiğini söyleyen Gürer, bazı kooperatiflerde veya bayilerde ise daha yüksek fiyatlarla satış yapıldığını dile getirdi.

CHP’li Gürer, “Saman, yonca, arpa, mısır, küspe gibi ürünler de hayvanlara yem olarak veriliyor. Yonca tonu bazı bölgelerde 8 bin liraya kadar ulaşmış durumda, bir hayvan en az günlük 2 kilo yonca tüketiyor.

Hasat döneminde samanı ve yoncayı stoklayarak, fiyatlar artışından büyük işletmesi olan besici, artışların etkisinden korunmaya çalışıyor.

Pancar küspesi de tonu 1400 TL. Bölgede çiğ süt sağan üreticisi için stoklama olanağı olmadığı için hemen çiğ sütü satmak zorunda; küçük üretici stoklama şansı olmadığı için ürünü hemen aracıya veya kooperatife veriyor.

Aracı ya da kooperatif fabrikaya taşıyor. Bazı süt fabrikaları aynı zamanda süt yemi de satıyor. Süte daha artış gelmeden yem fiyatı artırılıyor. Üreticiler, 'Çiğ süte zam istemiyoruz.

Yem fiyatını düşürün, yoksa litresi 16 liradan alım olsa dahi giderlerimize yetişemiyoruz' diyorlar. Çiğ süt fiyatı artmadan yeme gelen zamla bu kez USB tavsiye fiyatı 1 Mayısta olacağı için, artış olmadan besiciden gelen artış geri alınmış oldu," dedi.

CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, “Açık evlerde süt satan satıcılarda da benzer fiyatlar görülüyor.

Bu arada, süte zam gelecek diye süt fabrikalarından stoklu marketler ürün aldığı ve yeterli stok nedeniyle yeni talebin düşük geldiği için, süt işlenen bazı fabrikaların süt toplamada nazlı davrandığını da üreticiler anlatıyor.

Küçük aile tipi işletmelerde hayvan varlığı her geçen gün azalıyor. Yeme sürekli zam geliyor. Çiğ süt tavsiye fiyatı maliyetin altında kalıyor. Bu süreç sürdürülebilir değil.

Çiğ sütteki yüzde 8.5 artış, peynir ve işlenmiş süt ürünlerinde daha fazla fiyat artışı olarak yansımasıyla tüketiciyi mağdur ediyor.

Çiğ süt fiyatının yem fiyatı artışına bağlı olarak yükselirken, çözüm yem fiyatlarını düşürmek hatta sübvanse ederek üreticiyi desteklemekten geçiyor.

Artan ahır gideri ve düzenli yükselen yem fiyatları, çiğ süt fiyat artışının besici için yarar sağlamayacağını gösteriyor." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Irak ve ABD'den güvenlik iş birliğini sürdürme kararıÖnceki Haber

Irak ve ABD'den güvenlik iş birliğini sü...

Sivasta 157 şüpheli yakalandıSonraki Haber

Sivasta 157 şüpheli yakalandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar