29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.5614
EURO35.0168
ALTIN2330.7

Gökyüzünün efendisi şahin, yaralı halde bulundu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gökyüzünün efendisi şahin, yaralı halde bulundu
Abone ol
AYDIN (İHA) - AYDIN’DA DUYARLI BİR VATANDAŞ TARAFINDAN ARAZİDE BİTKİN HALDE BULUNAN ŞAHİN, TEDAVİSİNİN ARDINDAN YENİDEN DOĞAYA SALINACAK.

Aydın’da duyarlı bir vatandaş tarafından arazide bitkin halde bulunan şahin, tedavisinin ardından yeniden doğaya salınacak.



Türkiye’nin önemli doğal yaşam alanlarından olan Aydın’da Osman Çoban isimli duyarlı bir vatandaş tarafından arazide bitkin ve yaralı halde şahin bulundu. Gökyüzünün efendisi olarak bilinen yırtıcı kuşlardan şahini, bulunduğu yerden alan Çoban, yaralı kuşu veterinere götürdü. Yaralı şahine ilkyardım yapılmasının ardından durum Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’ne (EKODOSD) bildirildi. İhbar üzerine veteriner kliniğine giden Dernek Başkanı Bahattin Sürücü, bitkin düşen şahini teslim aldı. Yapılan kontrollerde uçma teleklerinden vurulduğu tahmin edilen şahini, duyarlı vatandaşın dikkati kurtardı. Gökyüzünün efendisi olarak bilinen şahin ise bir süre rehabilitasyon bölümünde kalarak iyileşmesi gerektiği için, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü uzmanlarına teslim edildi. Yaralı şahin Aydın DKMP tarafından ADÜ Veterinerlik Fakültesi’ne götürüldü. İyileşene kadar gerekli tedavi ve ölçümlerin ardından yaralı şahin yeniden doğaya salınarak özgürlüğe kanat çırpacak.



Vatandaşları, gökyüzünün efendilerine karşı daha dikkatli ve duyarlı olmaya davet eden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü; “Ekosistemin önemli parçaları olan yırtıcı kuşların zaman zaman duyarsız kişiler tarafından ateşli silahlarla vuruldukları görülmektedir. Bu tür yırtıcı kuşlar genellikle kümes hayvanları ya da güvercinlere saldırıyor gerekçesiyle ya da canlı denek olarak vurulmakta, tedavi sonrası bazıları doğaya geri dönmekte, bazılarıysa uçamadıklarından bakıma muhtaç hale gelmektedir. Veterinerlik Fakültesinde daha önce vurulan kuşların röntgen filmlerine bakıldığında, ateşli silahlara maruz kalan yırtıcı kuşların vücutlarında birçok saçmaların görüldüğü, bunlardan bazılarının kanatlarına isabet etmesi sonucu uçma yeteneğini kaybettikleri görülmektedir. Şahin gibi yırtıcı kuşların, fare gibi tarım zararlılarını tüketmesi nedeniyle, çiftçilere çok yararı olmaktadır. Doğal denge içinde önemli işlevi bulunan yırtıcı kuşların korunması için, vuranlara mutlaka gerekli yaptırımlar uygulanmalı ve bilgilendirmenin sürekliliği sağlanmalıdır” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yanan kamyondan yaralıları kurtaran AKEDAŞ personeli ödüllendirildiÖnceki Haber

Yanan kamyondan yaralıları kurtaran AKED...

Yatağanda sahte alkol operasyonuSonraki Haber

Yatağanda sahte alkol operasyonu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar