160x600
04 Temmuz, 2025, Cuma
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Gençler, Kanser Riski Altında

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gençler, Kanser Riski Altında
Abone ol
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) çarpıcı tahminine göre, kanser vakaları 2050 yılına kadar dünya genelinde %75'ten fazla artacak. Bu artışla birlikte 35 milyondan fazla yeni kanser hastasının ortaya çıkması bekleniyor. En büyük endişe ise bu artışın düşük gelirli ülkelerde daha yoğun olması.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) çarpıcı tahminine göre, kanser vakaları 2050 yılına kadar dünya genelinde %75'ten fazla artacak.

Bu artışla birlikte 35 milyondan fazla yeni kanser hastasının ortaya çıkması bekleniyor. En büyük endişe ise bu artışın düşük gelirli ülkelerde daha yoğun olması.

Medicana Ataköy Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Nilay Şengül, kanser vakalarındaki artışa dikkat çekerek, bu hastalığın hem dünyada hem de Türkiye'de dolaşım sistemini etkileyen hastalıklardan sonra ikinci ölüm nedeni olduğunu hatırlatıyor.

Erken teşhisin önemini vurgulayan Doç. Dr. Şengül, bazı kanserlerin hiçbir belirti vermeyebileceğini, ancak tarama testleri ile erken teşhisin mümkün olduğunu ve tedavinin de kolaylaştığını belirtiyor.

Günümüzde erkeklerde en sık prostat kanseri, kadınlarda ise meme kanseri görülüyor. Doç. Dr. Şengül'ün paylaştığı verilere göre:

Erkeklerde prostat, akciğer ve kolorektal kanser tüm vakaların %48'ini oluşturuyor. Prostat kanseri tek başına tüm tanıların %29'unu kapsıyor.

Kadınlarda meme, akciğer ve kolorektal kanser tüm yeni tanıların %51'ini oluştururken, meme kanseri vakaların %32'sinde görülüyor.

Kanserin sadece yaşlılarda görülen bir hastalık olmadığını, gençler arasında da yükselişte olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Şengül, 2023 yılı Amerikan Kanser Derneği (ACS) verilerine dikkat çekiyor.

Bu verilere göre, 2019'daki kanser teşhislerinin %20'si 55 yaş altındaki hastalarda gerçekleşti. Bu oran 1995'te %10'du. 55 yaş altı hastalarda ilerlemiş hastalık oranları da yıllık %3 artıyor.

Özellikle kolorektal kanserin genç yetişkinler arasında daha sık görülmeye başladığını belirten Doç. Dr. Şengül, 45 yaş altı kişileri ve üniversite öğrencilerini kabızlık, rektal kanama veya bağırsak hareketlerinde ani değişiklikler gibi belirtilere karşı uyarıyor.

Bu belirtiler görülen kişilerin kanser taraması yaptırmaları öneriliyor.

Doç. Dr. Şengül, DNA hasarlarının onarılamaması sonucu hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla kanserin oluştuğunu belirtiyor.

Yaş, cinsiyet, ırk ve genetik faktörlerin kanserin değiştirilemez nedenleri arasında olduğunu hatırlatıyor.

Ancak kanserden korunmak için değiştirilebilir bazı alışkanlıklar da var:

Güneşten ve radyasyondan korunmak

Sigara ve alkolden uzak durmak

Hayvansal gıdaları ve yağlı yiyecekleri azaltmak

Kimyasal katkı maddesi olan yiyecekleri fazla tüketmemek

Tütsülenmiş ve mangal yöntemi ile pişirilmiş gıdaları az tüketmek

Hepatit B ve HPV aşısı yaptırmak

Kanser taraması yaptırmak

Kanser taramaları, rahim ağzı, meme, prostat ve kolon kanserleri gibi bazı kanser türlerinin erken teşhisinde büyük önem taşıyor.

Doç. Dr. Nilay Şengül, kanserden korunmak için bu önerilere uymanın ve düzenli olarak kanser taraması yaptırmanın önemini vurguluyor.

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ormanlık alanda yakılan lastikler itfaiye ve jandarmayı alarma geçirdiÖnceki Haber

Ormanlık alanda yakılan lastikler itfaiy...

Hatayda depremzedeler konutlarına kavuşuyorSonraki Haber

Hatayda depremzedeler konutlarına kavuşu...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar