02 Haziran, 2024, Pazar
DOLAR32.2363
EURO34.9606
ALTIN2412.1

Erdoğan: “Bilhassa Hastaneler, İsrail Mezaliminin Sembolü Olmuştur”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Erdoğan: “Bilhassa Hastaneler, İsrail Mezaliminin Sembolü Olmuştur”
Mehmetçik Vakfı Kurban Bağışı
Abone ol
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı basın açıklamasında, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını kınadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı basın açıklamasında, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını kınadı.

Erdoğan, “İsrail yönetimi, hastaneleri, okulları, ibadethaneleri bombalayarak yeniden kazanma çabasındadır. Bilhassa hastaneler, İsrail mezaliminin sembolü olmuştur” dedi.

Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının 7 Ekim’den bu yana sürdüğünü hatırlatarak, “İsrail, suyunu, yakıtını, elektriğini, iletişimini komple keserek Gazze halkını sadece öldürmekle kalmıyor, aynı zamanda taammüden hastaneleri bombalayarak Gazzelilerin direniş azmini de kırmaya çalışıyor” diye konuştu.

Erdoğan, Gazze’de yaşanan vahşeti “barbarlık, eşkıyalık, devlet terörü” olarak nitelendirdi.

Erdoğan, “İsrail yönetimi askeri ve silahlı sivilleriyle 1 atışta 2 ölü diyerek hamile kadınları daha doğmamış bebekleriyle birlikte katletmekle övünen bir cinnet hâli içindedir” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin Gazze halkına yönelik yardımlarını sürdüreceğini belirterek, “Gazze’deki tek onkoloji hastanesinin vurulması akabinde buradaki kanser hastalarının ülkemize sevkiyle ilgili girişimlerimizi başlattık. ü

Aralarında kanser tedavisi görenlerin de yer aldığı toplam 88 hastayı, 61 refakatçisiyle birlikte ülkemize getirdik” dedi.

Erdoğan, Batılı ülkelerin İsrail’in saldırılarına yönelik sessizliğine de tepki gösterdi. Erdoğan, “Türkiye olarak Gazze’de akan kanın durması için seferber olmuşken, Batılı ülkelerin vicdansızlığını yüzümüz kızararak takip ediyoruz” dedi.

Erdoğan, İsrail’in saldırılarına destek veren ülkelerin “sadece tarih önünde değil, insanlık vicdanı nezdinde de yargılanacağını” söyledi.

Erdoğan konuşmasının devamında; “İsrail ateşkes çağrısı dâhil her türlü tepkiyi antisemitizm parantezine alarak anında boğmaya çalışıyor.

Bunu Almanya’ya gerçekleştirdiğimiz son seyahatte bir kez daha üzülerek şahit olduk. Her ne kadar Gazze meselesinde farklı düşünsek de, Almanya’yla tarihten gelen güçlü dostluğumuza büyük ehemmiyet veriyoruz.

50 milyar doları bulan toplam ticaret hacmiyle, en büyük ticaret ortağımız olan Almanya’yla her alanda iş birliğimizi güçlendirmekte kararlıyız.

Gerek Cumhurbaşkanı Sayın Steinmeier gerekse Şansölye Sayın Olaf Scholz kendileriyle yaptığım görüşmelerde bu konularda mutabık kaldık. Gazze’deki insani trajedinin engellenmesi ve bölgede kalıcı barışın tesisi yolunda Almanya ile diyalog içinde olmayı sürdüreceğiz.

Tabii İsrail’in ne kadar uğraşırsa uğraşsın antisemitik yaftası vuramayacağı tek ülke Türkiye’dir. Çünkü Türkiye’nin ne uzak ne yakın geçmişinde böyle bir utanç lekesi göremezsiniz.

Hak bildiklerimizi birilerini rahatsız etse de, cesaretle dillendirmemizin sebebi işte budur. Konuşurken rahatım, niye rahatım? Bizim borcumuz yok, ama onların hepsinin İsrail’e borçları var ve onlar borç ödüyorlar sıkıntıları burada.

Asıl utanç verici olan ise Batılı ülkelerin katliamlarına kılıf uydurma noktasında İsrail’le sergilediği yalan kardeşliğidir” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri yönetimini de eleştiren Erdoğan, “Nükleer ve kimyasal silah bahanesiyle Irak’ı işgal edenlerin, İsrail’in yalanlarına arka çıkmasına artık biz de şaşırmıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı; “Aynı şekilde Irak’ta nükleer silah arayanların İsrailli bakanların kameralar önünde sarf ettiği atom bombası itirafı karşısında tek cümle kurmamaları da ibretlik bir durumdur.

Öyle ki İsrail nükleer silaha sahip olduğunu açıkça ikrar ve itiraf ediyor. Fakat bu konuda ne Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ne Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı herhangi bir inceleme başlatmıyor.

Nükleer silah meselesi öyle meskût kalınacak bir konu değildir. Bugün İsrail’e ses çıkarmayanların, yarın başka ülkelere söyleyecek hiçbir sözü olamaz.

Malumun ilamı olarak gördüğümüz İsrail’in nükleer silahları meselesinin unutulmasına ve unutturulmasına Türkiye olarak izin vermeyeceğiz. Riyad Zirvesi’nde ülkemizin gayretleri neticesinde illegal yerleşimcilerin terörist olarak tanımlanması ve savaş suçlarının takibi konularıyla birlikte nükleer silahlar hususunda da önemli kararlar alındı.

İnşallah önümüzdeki dönem de her iki meseleyi gündemde tutmaya devam edeceğiz. Biz şairin ifadesiyle, zulmün topu var, güllesi var, kalası varsa, Hakkın da dönmez yüzü, bükülmez kolu vardır düsturuyla mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan; “Gazze’deki vahşet karşısında insanlığın vicdanı ve sesi olma görevi şu an Türkiye’nin omuzlarındadır. 15 Kasım’da eşimin öncülüğünde İstanbul’da düzenlenen Filistin İçin Tek Yürek Lider Eşleri Zirvesi bu noktada bir kilometre taşı oldu.

Acının ve merhametin dili, dini, ırkı yoktur. Bu anlayışla Türkiye’ye gelen küresel çağrı metnine imza atan bu zor zamanda yürekli bir duruş sergileyen tüm misafirlerimize buradan teşekkür ediyorum. Buradan ülkemizde Gazze’deki katliamlara Filistin meselesine, Kudüs davasına şaşı bakanlara, hatta kendi akıllarınca istihza ile sulandırmaya çalışanlara hatırlatmak istediğim bir gerçek var.

Türkiye’nin siyasi ve kültürel sınırları kendi resmî sınırlarından değil, Adriyatik’ten Çin Seddi’ne diye ifade edilen çok daha geniş bir hattan başlar.

Ülkemizin önde gelen siyaset ve edebiyat erbabından Yahya Kemal doğup büyüdüğü, Bursa’nın devamı saydığı Üsküp’ün elimizden çıkmasının ardından şöyle demiştir:

‘Çok sürse ayrılık, aradan geçse çok sene, biz sende olmasak bile sen bizdesin gene.’ Gerçekten de gönül coğrafyamızdaki her karış toprak için aynı hissiyatı duyuyoruz.

Ne zaman ki biz bu coğrafyaları kendi dışımızda görmeye başlarsak işte o vakit eldeki vatan da tehlikeye düşmüş olur. Dahası bugün Gazze’de yaşananlara tepki vermezsek yarın vaat edilmiş topraklar denilen işgalci fanatizmin kendi topraklarımıza uzanmasına engel olamayız.

İşte bu sebeple diyoruz ki, Balkanlardan Kafkaslara, Karadeniz’den Akdeniz’in doğu kıyılarına kadar dört bir yanımızda yaşanan her hadise, bizi doğrudan ilgilendirir. Karabağ’ın gönlümüzdeki yeriyle Gazze’nin gönlümüzdeki yeri aynıdır. Tıpkı Bosna’yla Halep’i, Trablus’la Belh’i, Selanik’le Musul’u ayırt etmediğimiz gibi, kendi kadim şehirlerimizle Kudüs’ü de aynı görüyoruz” dedi.

Türkiye Yüzyılı inşasına süratle devam edeceklerinin altını çizen Erdoğan, “Aslında bu vizyona sahip olmayan birtakım sözde aydınlara, siyasetçilere, medya mensuplarına, sosyal medya silahşörlerine ne desek boş olduğunu biliyoruz.

Hamdolsun milletimiz bu vizyona sahiptir, bu hakikatlerin farkındadır. Asırlardır her kritik vakitte olduğu gibi son gelişmeler karşısında da milletimiz duasını ona göre yapmakta, yumruğunu ona göre sıkmakta, gerektiğinde harekete ona göre geçmektedir. Kifayetsiz muhterisleri kendi cehalet, kin, nefret ve kısır hesap bataklıklarıyla baş başa bırakarak Türkiye Yüzyılı’nın inşası yolunda gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.

Bugün Kabine Toplantımızda değerlendirdiğimiz konulardan bir diğeri de iklim değişikliğinin yol açtığı felaketlerdi. Türkiye olarak iklim değişikliğine bağlı ortaya çıkan çevre sorunlarından tüm dünya gibi biz de olumsuz etkileniyoruz.

Son bir, iki  gündür yaşadığımız seller, fırtınalar ve su baskınları bunlardan sadece bir kısmıdır. Dün neredeyse ülkemizin tamamını etkisi altına alan sağanak yağış, sel ve fırtına sebebiyle dokuz insanımız vefat etti, 52 vatandaşımız yaralandı, 11 kardeşimiz için de kayıp ihbarında bulunuldu.

İçişleri Bakanımızı afetten en çok etkilenen bölgeye süratle göndererek çalışmaların koordinasyonunu temin ettik. AFAD, Sahil Güvenlik ve diğer birimlerimize bağlı 7 bin personelimizin hızlı müdahalesi neticesinde hamdolsun 110 insanımızı kurtardık.

Fırtına dolayısıyla Zonguldak açıklarında batan kuru yük gemisindeki mürettebatın bulunmasına yönelik arama-kurtarma çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
EÜ Ailesinden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvara coşkulu karşılamaÖnceki Haber

EÜ Ailesinden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol...

Konargöçer ailelere çadır yardımıSonraki Haber

Konargöçer ailelere çadır yardımı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar