28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3272
EURO35.1617
ALTIN2303.8

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Türkiye, NATOnun açık kapı politikasını daima desteklemiştir”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Türkiye, NATOnun açık kapı politikasını daima desteklemiştir”
Abone ol
DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU, ABD DIŞİŞLERİ BAKANI ANTONY BLİNKEN İLE GERÇEKLEŞTİRECEĞİ GÖRÜŞME ÖNCESİ YAPTIĞI AÇIKLAMADA, “TÜRKİYE VE ABD’NİN DAHA GÜÇLÜ BİR İŞBİRLİĞİNE SAHİP OLMASI GEREKİYOR” İFADELERİNİ KULLANARAK, “TÜRKİYE, NATO’NUN AÇIK KAPI POLİTİKASINI DAİMA DESTEKLEMİŞTİR” DEDİ.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştireceği görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “Türkiye ve ABD’nin daha güçlü bir işbirliğine sahip olması gerekiyor” ifadelerini kullanarak, “Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasını daima desteklemiştir” dedi.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çatısı altında ilk kez gerçekleştirilecek olan Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu’na katılmak üzere geldiği ABD’nin New York kentinde temaslarına devam ediyor. Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.



“İkili ilişkilerimizi daha da derinleştireceğiz ve güçlendireceğiz”


Bakan Çavuşoğlu, Blinken ile yapacağı görüşme öncesi yaptığı açıklamada, görüşmede fikir ayrılıklarını diplomasi ile çözmeye çaba göstereceklerini belirterek, “Odaklanmamız gereken bazı noktalar var. Bunlar çerçevesinde ikili ilişkilerimizi daha da derinleştireceğiz ve güçlendireceğiz” dedi.


ABD ve Türkiye arasında 100 milyar dolarlık bir ticaret hacminin hedeflendiğini aktaran Bakan Çavuşoğlu, “2021’de pandemiye rağmen gördüğümüz artış bizi hedefimize ulaşacağımız konusunda bizi daha da umutlandırıyor” dedi.



“Türkiye ve ABD’nin daha güçlü bir işbirliğine sahip olması gerekiyor”


Rusya-Ukrayna Savaşı’na değinen Çavuşoğlu, “Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığı bize bir kez daha gösterdi ki müttefikler ve dostlar olarak Türkiye ve ABD’nin daha güçlü bir işbirliğine sahip olması gerekiyor. Bu sadece bizim değil aynı zamanda dostlarımızın ve müttefiklerimizin de beklentisi. Hem bölgemizde hem de küresel olarak beklenti bu yönde” dedi.



“Önümüzde iki yeni sınama var, bunlar göç ve gıda güvenliği”


Dünyanın önünde iki sınama olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Önümüzde iki yeni sınama var, bunlar göç ve gıda güvenliği. Bu konuda New York’ta gıda güvenliği konusunda bir toplantı yapılması memnuniyet verici. Yarında sığınmacılar ile ilgili bir toplantımız olacak” dedi.



“Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasını daima desteklemiştir”


Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine değinen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bölgemizdeki tehditleri görüyoruz. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmak istediğini biliyoruz. Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasını daima desteklemiştir. Ancak tabii ki bu iki ülkenin üyeliği konusunda meşru güvenlik endişelerimiz var. Bu ülkelerin terör örgütlerine vermiş oldukları destekler mevcut, aynı zamanda savunma alanında ihracat yasakları ve kısıtlamaları var. Bu konulardaki endişelerimizi ve çekincelerimizi kendilerine ilettik. Tabii ki onların güvenlik endişelerini anlıyoruz. Ancak Türkiye’nin de güvenlik endişelerinin ve beklentilerinin de karşılanması gerekiyor. Bu konuda müzakerelere dostlar ve müttefikler olarak görüşmeye devam etmemiz gerektiği düşüncesindeyiz. Bu konuda sonuç odaklı ve pozitif bir görüşme gerçekleştireceğimizden eminiz" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Blinken: “ABD, Türkiye ve tüm müttefiklerimizin Ukraynayı desteklemekte gösterdiği dayanışma için minnettarızÖnceki Haber

Blinken: “ABD, Türkiye ve tüm müttefikle...

Köyceğizde Gençlik Haftası etkinlikleriSonraki Haber

Köyceğizde Gençlik Haftası etkinlikleri

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar