05 Mayıs, 2024, Pazar
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5

Devlet desteğiyle kurulan tesiste günlük 500 kilogram istiridye mantarı üretiliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Devlet desteğiyle kurulan tesiste günlük 500 kilogram istiridye mantarı üretiliyor
Abone ol
Yozgat’ın çandır Ilçesinde Devlet Desteğiyle Bin 200 Metrekare Alana Kurulan Tesiste, Günlük Yaklaşık 500 Kilogram Istiridye Mantarı üretiliyor

Yozgat’ın Çandır ilçesinde devlet desteğiyle bin 200 metrekare alana kurulan tesiste, günlük yaklaşık 500 kilogram istiridye mantarı üretiliyor.

Yozgat’ta Çandır Belediyesi tarafından Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından alınan 95 bin lira destek ile ilçeye ilk etapta 100 metrekarelik mantar üretim çadırı kuruldu. Çadırın kurulmasının ardından Çandır Belediyesi öncülüğünde "KOP’la İstiridye Mantarı Üretiyorum, Refaha Kavuşuyorum" projesi hazırlanarak ilçede İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle 112 kişiye mantar yetiştiriciliği kursu verildi.

Kursiyerlerin istihdamı için de "Çandır’da Tüketen Değil Üreten Eller" projesini hazırlayan Çandır Belediyesi, ORAN Kalkınma Ajansından 1 milyon lira hibe destek alarak bin 100 metrekare alanda 11 çadır daha kurdu ve 12 kişinin istihdamını sağladı. 12 ay boyunca günlük yaklaşık 500 kilogram istiridye mantarı üretilen tesisin maliyetinin düşürülmesini isteyen belediye, kurduğu güneş enerjisi santrali sayesinde 990 kilovatsaat elektrik üreterek tesisin ihtiyacını karşıladı.

Tesiste çalışan işçilerden Gülay Koçak, "Burada 10 kişi çalışıyoruz. İstiridye mantarı üretiyoruz. İstiridye mantarının birçok faydası var ve proteini fazla. Evimizin geçimini buradan sağlıyoruz" dedi.

Hüsne Erkoç isimli çalışan ise, "Burada istiridye mantarı üretiyoruz. Ekiyoruz, temizliğini, bakımını yapıyoruz. Geçimimizi bu tesisten sağlıyoruz. Burada çalışmaktan çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

"12 kişiye istihdam sağladık"

Çandır Belediye Başkanı Mustafa Ertan Örgün de, "Şu anda 12 çadırda mantar üretimi gerçekleştiriyoruz. 12 kişiye de istihdam sağlıyoruz. İstiridye mantarında kullanılan pamuk ve ithal kompostu da kendimiz üretiyoruz. Ürettiğimiz mantarı da Ankara’da bir firmaya satıyoruz. Günlük 400 ila 500 kilogram mantar üretiyoruz. 12 ay boyunca üretimimiz devam ediyor. İlçemizde ‘Tüketen değil mantar üreten eller projesi’ ile vatandaşımıza istihdam sağlıyoruz hem de belediyemizin gelirini artırarak hizmet sunuyoruz. Burada ürettiğimiz mantarın kurutarak da satışını yapacağız. Bundan sonraki hedefimiz de hem marul hem çilek üretmek. Projemizi ORAN Kalkınma Ajansına sunduk" ifadelerine yer verdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İnanılmaz kaza kamerada... Çarptığını fark etmedi, üzerinden böyle geçtiÖnceki Haber

İnanılmaz kaza kamerada... Çarptığını fa...

Batmanda iki araç çarpıştı: 5 yaralıSonraki Haber

Batmanda iki araç çarpıştı: 5 yaralı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar