160x600
21 November, 2025, Friday
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Çiniye değer kattı, altını çatlattı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiniye değer kattı, altını çatlattı
Abone ol
KÜTAHYALI ÇİNİ ÇARK USTASI MEHMET HÜSEYİN KARACA, ÇİNİCİLİK TARİHİNDE BİR İLKE İMZA ATTI. KARACA, ÇİNİDE ‘ALTIN ÇATLATMA’ TEKNİĞİ İLE ALTIN VE ÇİNİ BULUŞTURAN KARACA ÇİNİLERİN IŞIL IŞIK PARLAMASINI SAĞLADI.

Kütahyalı çini çark ustası Mehmet Hüseyin Karaca, çinicilik tarihinde bir ilke imza attı. Karaca, çinide ‘Altın çatlatma’ tekniği ile altın ve çini buluşturan Karaca çinilerin ışıl ışık parlamasını sağladı.


Kütahya Kültür ve Sanat Derneğinde (KÜSAD) çalışmalarını sürdüren ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmalarını kursiyere aktaran Mehmet Hüseyin Karaca, "Altın çatlatma işlemini ilk kez ben uyguladım çini üzerinde. Çinicilikte farklı bir yöneteme geçmek için böyle bir fikir geldi aklıma ve altını çini ile buluşturup ‘Altın Çatlama’ çinileri yaptım ve farklılık oluşturdum. Aynı zamanda Kültür Bakanlığı zanaatkarı ve Kütahya Belediyesinden UNESCO logosunu kullanma hakkı verildi. Son 4 senedir ise Sakarya Büyükşehir Belediyesinde kurs veriyorum bu sene 5’nci senemiz olacak kurslarda” dedi.


Gelen misafirlerin büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Karaca, “Altın çatlatma işlemini çinide görenler çok beğenmeye ve ilgi göstermeye başladı. Şuan herkesin merak ettiği konu bu adam bu altın çatlatma işlemini nasıl yaptı, nasıl çiniye uyguladı yönünde. İşlem ise şöyle oluyor. Gerçek altını potada eritip bizlerin fırça ile kullanma seviyesine getiriyorlar. Biz altını fırça ile kullandıktan sonra 750 santigrat derece fırınlıyoruz ve çinin üzerine komple kaplanıyor altın ve altın çatlatma işlemi gerçekleşiyor" diye konuştu.


Antalya, İstanbul ve Avanos gibi turistik merkezlerden taleplerin olduğunu dile getiren Karaca, “Şehir dışından gelen misafirlerimiz hayretle karşıladıkları ürünlerimize büyük ilgi gösteriyorlar. Benim yaptığım ürünler şuanda turistik merkezlerden de ilgi görmeye başladı. İstanbul, Antalya ve Nevşehir Avanos’tan telefonlar ve siparişler geliyor. Nasipse kısa süre sonra oralara da ulaşmaya çalışacağız. Şuanda tanıtım fiyatı olarak uyguladığımız ürünlerimiz 150 TL’den başlıyor ve altın kullanma oranımıza göre yükseliyor” ifadelerini kullandı.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol: “Dünya ilk gerçek küresel enerji krizini yaşıyor” Önceki Haber

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol...

4 bin yıllık Hitit Barajının turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı Sonraki Haber

4 bin yıllık Hitit Barajının turizme kaz...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar