
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, uygulanan tarım politikalarının yerli üreticiyi zor durumda bıraktığını, ithal ürün getirenlere ise karlı bir alan yarattığını belirtti.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, uygulanan tarım politikalarının yerli üreticiyi zor durumda bıraktığını, ithal ürün getirenlere ise karlı bir alan yarattığını belirtti.
Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre bir yıllık girdi maliyet artışının %52'ye ulaştığını, bu nedenle ürün fiyatlarının düşmesinin beklenemeyeceğini vurguladı.
Gürer, tarım ilacı, gübre, tohum, mazot ve nakliye gibi doğrudan üretim maliyetlerinin yanı sıra işçi maliyetlerinin de artmasının üreticiyi zorladığını ifade etti.
Patates ve soğan gibi çok tüketilen ürünlerde yaşanan üretim sorunlarına dikkat çeken Gürer, üreticilerin soğanı toplama maliyetine bile satamadığı için tarlada bıraktıklarını belirtti.
Gürer, soğan ithalatının yerli üreticiyi olumsuz etkilediğini ve üreticilerin bölgesel sorunlar yaşadığını dile getirdi. Türkiye genelinde 71 ilde soğan yetiştirildiğini hatırlatan Gürer, "Ülkemizde 71 ilde soğan yetişiyor.
Ancak üretici, ürettiği ürünü işçilik maliyetini dikkate alarak tarlada bırakıyor.
Çünkü üretim sürecinde yurt dışından ithal soğan getirilip marketlere veriliyor.
TÜİK verilerine göre, 1.016 ton yurt dışından soğan ithal edilmiş. Bu yolla piyasa baskılanıp üretici zor duruma düşürülüyor," dedi.
Gürer, Türkiye'nin soğan ithal ettiği ülkeler arasında ABD, İran, Fransa, Hindistan ve Çin'in bulunduğunu ve ithalat politikaları nedeniyle yerli üreticilerin zor durumda kaldığını ifade etti.
Gürer, "Verilere göre ülkemizde soğanla ilgili açığımız yok. Kağıt üzerinde tüketimimize denk üretim gösteriliyor. Ancak soğan üreticisi sorun yaşıyor.
Özellikle işçi sorunu da artmış durumda. Soğanın işçiliği ve tarladan sökülmesi, satış gelirleri ile dengeli olmayınca üretici zor duruma düşüyor," diye konuştu.
Gürer, "Soğan üretiminde, bir yıl ürün çok olduğunda fiyatlar düşüyor, bir yıl ürün az olduğunda ise fiyatlar yükseliyor.
Bu dalgalanmalar, tarımda planlamanın eksikliğinden kaynaklanıyor. Üreticiler, bu belirsizlikler nedeniyle ekonomik olarak zorlanıyor ve sürdürülebilir bir üretim yapamıyor," dedi.
Gürer, tarımda planlama eksikliğinin ve ithalat politikalarının yerli üreticileri zor durumda bıraktığını belirterek, bu sorunların çözümü için tarımda planlama yapılması, yerli üreticilere destek sağlanması ve ithalat politikalarının yerli üretimi koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Gürer, "Bu sayede üreticilerin ekonomik olarak daha güvenli bir üretim süreci geçirmeleri sağlanmış olacaktır," dedi.
Gürer, soğanın sofraların olmazsa olmazı olduğunu ve iktidarın tarım politikalarının istikrarlı bir düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Düşük alım politikalarının da üreticiyi ve çiftçiyi sıkıntıya soktuğunu kaydeden Gürer, tarımda istikrar ve yerli üreticinin korunması için adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Yorum Yazın