12 Kasım, 2024, Salı
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Yusuf Cinkara Otomotiv

CHP’li Gürer’den Gıda Güvenliği Uyarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’li Gürer’den Gıda Güvenliği Uyarısı
Abone ol
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı taklit ve tağşiş listesiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Google News

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı taklit ve tağşiş listesiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Gürer, özellikle domuz etinin kebap, köfte ve lahmacun gibi ürünlere karıştırılmasının toplumda büyük yankı uyandırdığına dikkat çekti.

Bakanlığın taklit ve tağşişle ilgili açıklamasını önemli bulduğunu belirten Gürer, bu tür hileli üretimlere karşı daha sert önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

"Vatandaş, ödediği ücretin karşılığında, tükettiği ürünün taklit ve tağşiş olmadığını bilmek istiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimler bu noktada bir güvence sağlıyor," diyen Gürer, belediyelere verilen denetim yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredilmesinin ardından, denetim kadrolarının yetersiz kaldığını ifade etti.

Gürer, "Düzenli denetimlerin dışında, kontrol dışı üretimin de var olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz.

Daha sık ve kapsamlı denetimlere ihtiyaç var," diye konuştu.

Gürer, gıda güvenliği konusunda yaptığı açıklamalarda, 1930 yılında yürürlüğe giren Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na atıfta bulunarak, geçmişte gıda sektöründe çalışanlar için zorunlu olan portör muayenesi ve akciğer filmi uygulamalarının, 2011 yılında çıkarılan kanun ve 2013 yılında yürürlüğe giren yönetmeliklerle kaldırıldığını hatırlattı.

Bu düzenlemenin büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Gürer, "Sağlık Bakanlığı, portör muayenesi ve akciğer filminin artık yapılmayacağına dair bir açıklama yaptı ve bu uygulamayı işletmelerin inisiyatifine bıraktı. Ancak bu, ciddi sağlık risklerine kapı aralıyor," dedi.

Gürer, gıda sektöründe çalışan yabancı uyruklu kişilerin büyük bir kısmının kayıt dışı çalıştığını belirterek, bu kişilerin sağlık denetimlerinin yapılmadığını dile getirdi.

"Bugün birçok otel ve gıda işletmesinde yabancı uyruklu çalışanların kayıt dışı çalıştırıldığını görüyoruz.

Eğer bu kişilere yönelik sağlık denetimleri yapılmıyorsa, pandemi sürecinde yaşadığımız tecrübeleri göz önüne aldığımızda, bu durum toplu salgın hastalıklara zemin hazırlayabilir," dedi.

Gürer, gıda güvenliği açısından portör muayenesi ve akciğer filmi uygulamalarının yeniden zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savunarak, "Belediyelere bu konuda yeniden yetki verilmelidir.

Sağlıklı bir ürün tükettiğinizi düşünürken, farkında olmadan bir hastalık satın alma ihtimaliniz var," uyarısında bulundu.

Gıda üretimi ve tüketim noktalarındaki sağlık denetimlerinin yetersiz olduğunu ifade eden Gürer, eski ve yeni yasal düzenlemeler arasındaki farklara dikkat çekti.

Gürer, "Eski Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, gıda sektöründe çalışanların üç ayda bir muayene olmasını zorunlu kılıyordu. Frengi, cüzam, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklara sahip olanların bu alanda çalışmasına izin verilmiyordu. Bu, önemli bir koruma mekanizmasıydı," dedi.

Yeni düzenlemeyle sadece hijyen eğitimi verilmesinin zorunlu hale getirildiğini belirten Gürer, "Bu yeterli değil.

Çalışanlar, sağlık sorunları olduğunda işverenlerine bildirmekle yükümlü ama bu her zaman uygulanabilir bir çözüm değil.

Özellikle kayıt dışı çalışanlar bu sistemi tamamen dışında kalıyor," diye konuştu.

Gürer, göçmenlerin gıda ve turizm sektöründe yoğun olarak çalıştığını ve sağlık denetimlerinin yetersiz olduğunu vurguladı.

"Ülkemizde 10 milyon civarında göçmen var. Bunların birçoğu gıda işletmelerinde çalışıyor.

Bu kişilerin sağlık durumu, hepimizi ilgilendiriyor. Sağlık denetimleri eksik yapıldığında, gıda kaynaklı salgın hastalıklar ciddi bir tehdit oluşturabilir," dedi.

Gıda güvenliğinin milli güvenlik kadar önemli olduğunu belirten Gürer, "Savaşlar, kuraklık ve mevsimsel değişikliklerin olduğu bu dönemde, sadece üretimle ilgili değil, tüketimle ilgili de ciddi sorunlar yaşıyoruz.

Bu süreç doğru yönetilmezse, toplum sağlığı büyük risk altına girebilir.

Gıda işletmelerinde çalışanlara yönelik düzenli sağlık kontrolleri, bu nedenle hayati bir önlem olmalıdır," diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Halk Süt dağıtımı devam ediyorÖnceki Haber

Halk Süt dağıtımı devam ediyor

İletişim Başkanlığından Kamu Kurumlarına Yönelik Kurumsal Sosyal Medya Kullanım RehberiSonraki Haber

İletişim Başkanlığından Kamu Kurumlarına...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar