17 Haziran, 2024, Pazartesi
DOLAR32.789
EURO35.0937
ALTIN2455.4
Yusuf Cinkara Otomotiv

Cezaevi Müzeye Dönüştü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cezaevi Müzeye Dönüştü
Abone ol
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, 1970 yılında cezaevi olarak inşa edilen ve 40 yıl kullanıldıktan sonra müzeye dönüştürülen Kadirli Kent Müzesi, yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, 1970 yılında cezaevi olarak inşa edilen ve 40 yıl kullanıldıktan sonra müzeye dönüştürülen Kadirli Kent Müzesi, yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

Kadirli Belediyesi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından restore edilen bina, 14 yıl önce ziyarete açıldı.

2 bin 548 metrekare alana sahip müzede, bölgenin kültürel ve folklorik özellikleri ile sosyal ve ekonomik yaşantısına dair öğeler sergileniyor.

Müze, Çukurova'nın ünlü isimleri Yaşar Kemal, Aşık Abdulvahap Kocaman, Aşık Feymani ve arkeolog Halet Çambel'in balmumu heykelleri, özel eşyaları ve eserlerine de ev sahipliği yapıyor.

Kadirli Kent Müzesi sorumlusu Cevahir Yıldızeli Zararsız, müzenin eğitim kurumu gibi düşünüldüğünü belirtti:

"1970'li yıllarda cezaevi olarak inşa edilen bina, 2010 yılına kadar cezaevi olarak faaliyet gösterdi.

Cezaevinin kapatılıp Osmaniye'ye taşınmasıyla bu bina harabe durumdaydı. Belediye ve DOĞAKA olarak burayı müzeye çevirdik.

Müzemiz açılalı 8 yıl oldu ve 7 Mart 2016'da Kadirli'nin kurtuluşunda ziyarete açıldı. İçeride Kadirli'nin kimliğini temsil eden eserler var; Kadirli'nin tarihçesi, yemek kültürü, düğün geleneği, geleneksel çocuk oyunları, tarım ve meslek grupları bölümleri bulunuyor.

Çukurova bölgesi aşıkların ve yazarların yoğun olduğu bir yer. En başta Yaşar Kemal geliyor, dünyaca ünlü İnce Memed kitabıyla Kadirli'mizi tanıtan Yaşar Kemal'in silikon heykelini yaptık."

Müzenin ayrıca eski cezaevi anısına ayrılmış bir bölümü bulunuyor. "Huğ evimiz var, bu ev Çukurova bölgesinin konar-göçerlikten yerleşik hayata geçişini temsil ediyor.

Tek odalı ve geniş ailenin hep birlikte yaşadığı bir evdir. Restorasyon döneminde duvarlarda mahkumların yazıları vardı, bu yazıları yok olmasın diye cezaevi bölümüne taşıdık," dedi Zararsız.

Müze, aynı zamanda çocuklar için eğitim etkinlikleri de düzenliyor. Havalandırma bölümünde çocuklarla birlikte kitap okuma etkinlikleri yapılıyor.

Zararsız, "Çocuklarımızın Kadirli'mizi ve kültürümüzü tanımasını istiyoruz ki, tüm dünyaya onlar vesile olsun tanıtım aşamasında," diyerek herkesi müzeye davet etti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mersin İl Su Kurulu Toplantısı gerçekleştirildiÖnceki Haber

Mersin İl Su Kurulu Toplantısı gerçekleş...

Ataşehirde park halindeki kamyonetin çalınma anı kameradaSonraki Haber

Ataşehirde park halindeki kamyonetin çal...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar