94 yaşındaki yatırım efsanesi Warren Buffett, Berkshire Hathaway CEO’luğundan istifa ettiğini açıkladı. Tüm zamanların en başarılı yatırımcısından zengin olmak isteyenlere 10 altın tavsiye.
Dünyanın en zengin altıncı kişisi olan Warren Buffett, sahibi olduğu dev yatırım şirketi Berkshire Hathaway’in CEO’luğundan istifa ettiğini açıkladı.
94 yaşındaki Buffett, 2025 yılının sonunda emekliye ayrılacağını duyurdu. Şirketin yönetim kurulu başkanı olarak görevine devam edeceğini belirten Buffett, 80 yıldır borsada hiç kaybetmemesiyle tanınıyor.
Warren Edward Buffett, Omaha, Nebraska’da dünyaya geldi. Babası borsa simsarı ve sonraları kongre üyesi olan Howard Buffett’tı. Küçük yaşlardan itibaren para kazanma konusunda yetenekli olan Buffett, henüz 6 yaşında Coca-Cola şişeleri satarak ticarete başladı.
11 yaşında hisse senedi alım-satımıyla tanışan Buffett, genç yaşta finans dünyasına adım attı.
İlk yatırımlarından edindiği derslerle uzun vadeli ve değer odaklı yatırımın önemini kavradı.
Üniversite eğitimini Nebraska Üniversitesi’nde tamamlayan Buffett, Columbia Business School’da ünlü yatırımcı Benjamin Graham’ın öğrencisi oldu.
Wall Street’te çalışmak istese de çeşitli reddedilme deneyimlerinden sonra kendi yolunu çizmeye karar verdi.
1956’da Buffett Associates Ltd. yatırım ortaklığını kurdu. 1962’de bugünkü dev şirketi Berkshire Hathaway’i yapılandırdı ve 1970’te şirketin başkanı oldu.
Buffett’ın başa geçtiği 1970 yılında Berkshire Hathaway’e sadece 1.000 dolar yatırım yapan biri, bugün milyonlarca dolarlık bir servete sahip.
Buffett, şu an 154 milyar dolarlık servetiyle Forbes'un milyarderler listesinde altıncı sırada yer alıyor.
Buffett, yıllar boyunca yatırım dünyasına yön veren sözleri ve stratejileriyle tanındı. İşte onun yatırım felsefesinden öne çıkan 10 altın kural:
“Birisi bugün gölgede oturuyorsa, bunun nedeni uzun zaman önce bir başkasının oraya bir ağaç dikmiş olmasıdır.”
“Fiyat ödediğiniz şeydir; değer ise aldığınız şeydir.”
“Kural 1: Asla para kaybetme. Kural 2: Kural 1’i asla unutma.”
“Sıradan bir zekânız olduktan sonra, asıl ihtiyacınız olan şey dürtülerinizi kontrol etmektir.”
“Bir itibarı inşa etmek 20 yıl, yıkmak 5 dakika sürer.”
“Başkaları korkarken açgözlü olun. Başkaları açgözlüyken ise korkun.”
“Bir aptalın bile yönetebileceği kadar iyi şirketlere yatırım yapın.”
“Favori tutma süremiz sonsuzluktur.”
“Gerçekte kimin çıplak yüzdüğünü ancak sular çekildiğinde öğrenirsiniz.”
“Sınıf savaşı var elbette; ama bu savaşı benim sınıfım, zenginler sınıfı başlatıyor ve kazanıyoruz.”
Yorum Yazın