160x600
28 Haziran, 2025, Cumartesi
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Bir yükün nasıl taşıması gerektiğini öğrenmeliyiz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bir yükün nasıl taşıması gerektiğini öğrenmeliyiz
Abone ol
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ FİZİK TEDAVİ ANA BİLİM DALI ÖĞR. GÖR. DR. BURCU ORTANCA

Bel ağrısı yaşayan vatandaşlara uyarılarda bulunan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi Anabilim Dalı Öğr. Gör. Dr. Burcu Ortanca, “Bel ağrılarının yüzde 95’i mekanik yüklenmeye bağlı olarak görülür" dedi.


Öğr. Gör. Dr. Burcu Ortanca, dünyada sıkça görülen rahatsızlıklardan biri olan bel ağrısı hakkında uyarılarda bulundu. Bel ağrılarının yaklaşık yüzde 95’inin mekanik yüklenmeye bağlı olarak görüldüğünü belirten Dr. Ortanca, özellikle vatandaşların bir yükü nasıl taşıması gerektiğini öğrenmesinin önemine de vurgu yaptı. Dr. Ortanca, semptomların ilaç veya farklı yöntemlerle giderilebileceğini ancak asıl çözümün yaşam düzenlemesi yaparak egzersiz ve doğru yük taşımadan geçtiğini söyledi.



“Mekanik yük ortadan kalmadığı sürece ağrıların yine olacağı gerçeği bilinmeli”


Aşırı kiloyla birlikte omurgaya binen yükün de fazla olacağını ifade eden Ortanca, “Bel ağrılarının yüzde 95’i mekanik yüklenmeye bağlı olarak görülür. Dünya nüfusunun yüzde 60 ile 90’ının, yaşamının bir bölümünde bel ağrısının görüldüğü söyleniyor. Hastalarda yapılması gereken mekanik yükü ortadan kaldırmaktır. Toplumumuzun bir sorunu var, nasıl yük taşıyacağımızı bilmiyoruz. Ayrıca fazla kiloyla birlikte omurganın üzerine binen yükün de fazla olması hastalarda, belde kireçlenmeye olan yatkınlığı ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla aslında biz hastalara yükü nasıl taşıyacağını öğretiyoruz. Bununla ilgili bel okulları da var. Burada hastalara ne tarz egzersizler yapması gerektikleri, yükü nasıl taşıyacaklarını ve kilo vermesinin kireçlenmeyi azaltıp, engelleyeceği öğretiliyor. Yaşam düzenlemesini yapmak, bence asıl semptomları gidermekten daha önemli oluyor. Semptomlar bir şekilde gideriliyor. Ancak mekanik yükü ortadan kaldırmadan hastaların rahatlamayacaklarını bilmeleri gerekiyor. Ayrıca mekanik yük ortadan kalmadığı sürece ağrıların, sürekli kronik veya belli süreden sonra yine olacağı gerçeğini bilmeleri gerekiyor” dedi.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Konya Büyükşehirden Bozkıra yüksek standartlı mahalle yollarıÖnceki Haber

Konya Büyükşehirden Bozkıra yüksek stand...

Yaşlı çiftin unutkanlığı yangına sebep olduSonraki Haber

Yaşlı çiftin unutkanlığı yangına sebep o...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar