
BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Kaplan, son yıllarda küresel eğilime paralel şekilde beklenen üretim artışı yaşanmasa da beyaz et sektörünün Türkiye için her zaman kendine yeterli üretim yaptığını ve yapmaya devam edeceğini vurguladı.
BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Kaplan, son yıllarda küresel eğilime paralel şekilde beklenen üretim artışı yaşanmasa da beyaz et sektörünün Türkiye için her zaman kendine yeterli üretim yaptığını ve yapmaya devam edeceğini vurguladı.
Beyaz et üretiminde dünyada 8. sırada yer alan Türkiye, 2010 yılından beri %60 civarında üretim artışı gerçekleştirmiştir.
2016, 2019 ve 2023 yıllarında kuş gribi, COVID pandemisi ve tüketimde durağanlık gibi nedenlerle bazı azalmalar görülse de, her yıl kendine yeterli üretim yapılarak yurt içi talep karşılanmıştır.
TÜİK verilerine göre 2024 Ocak ayında beyaz et üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,6 artarak 207.909 tona ulaşmıştır. Bu bilgiler ışığında yılın ilk çeyreğinin artışla tamamlanması ve yıl sonunda %7-8 civarında bir gelişmenin öngörülmektedir.
Kişi başına piliç eti tüketimi 21 kg ile dünya ortalamasının (17,3 kg) üzerinde olsa da, gelişmiş ülkelerdeki 30-40 kg seviyesine ulaşmak için daha fazla tüketime ihtiyaç duyulmaktadır.
Son beş yıldır beklenen artışı gösteremeyen tüketimdeki azalmanın nedenleri arasında medyadaki yanlış bilgiler, pandemi, gelir seviyesindeki düşüş ve nüfus artışının durması sayılabilir.
Buna rağmen beyaz et, sağlıklı, kaliteli ve çevre dostu üretimi ile tercih edilen hayvansal protein türü olmaya devam edecektir.
Ramazan Bayramı'nı kutlayan BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan, güvenilir ve sürdürülebilir beyaz et üretimine vurgu yaptı.
15.000 civarında etlik piliç yetiştirme kümesi ve 20 civarında entegre beyaz et üretim tesisi ile doğrudan ve dolaylı 3 milyon kişinin geçimine katkıda bulunan sektörün,
gelecek 10 yıl piliç eti tüketimindeki artma beklentisine bağlı olarak gelişmeye ve yatırımlarına devam etmeyi planladığını dile getirdi.
Kaplan ayrıca, sözleşmeli yetiştiricilik, çevreci uygulamalar ve kayıt altında yürüttüğü sürdürülebilir üretimle beyaz et sektörünün güçlü bir sektör olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorum Yazın