06 Aralık, 2024, Cuma
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Yusuf Cinkara Otomotiv

Bayraktar: "Ekim Ayında Üretici ile Market Arasındaki Fiyat Farkı Yüzde 368'e Ulaştı"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bayraktar: "Ekim Ayında Üretici ile Market Arasındaki Fiyat Farkı Yüzde 368'e Ulaştı"
Abone ol
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında üretici ve market fiyatları arasındaki makasın, özellikle sebze-meyve grubunda rekor seviyelere ulaştığını belirtti.
Google News

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında üretici ve market fiyatları arasındaki makasın, özellikle sebze-meyve grubunda rekor seviyelere ulaştığını belirtti.

Bayraktar, aynı bölgede gübre fiyatlarındaki değişiklikleri ve girdi maliyetlerindeki artışları da değerlendirerek tarım sektörünün karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekti.

Bayraktar, en yüksek fiyat farkının yüzde 368,5 ile karnabaharda yaşandığını söyledi. Üreticide 12,50 TL olan karnabaharın markette 58,56 TL’ye satıldığını vurgulayan Bayraktar, “Karnabahardaki fiyat farkını yüzde 281 ile patates, yüzde 259,4 ile beyaz lahana, yüzde 236,6 ile portakal ve yüzde 205,3 ile limon izledi,” dedi.

Diğer bazı ürünlerde de ciddi fiyat farklarının bulunduğunu ifade eden Bayraktar, üretici ile market fiyatları arasındaki bu uçurumun, üreticinin emeğini zora soktuğunu belirtti.

Market fiyatlarında Ekim ayında en fazla artış yüzde 89,8 ile salatalıkta görüldü.

Bayraktar, “Salatalıktaki artışı yüzde 65 ile sivri biber, yüzde 60,4 ile yeşil soğan, yüzde 46 ile kabak ve yüzde 34,1 ile domates takip etti,” dedi.

Market fiyatlarında en fazla düşüş ise yüzde 18,7 ile kuru soğanda yaşandı.

Bayraktar, bu düşüşü yüzde 17 ile limon, yüzde 9,2 ile kuru incir ve yüzde 7,5 ile kuru kayısının izlediğini ekledi.

Ekim ayında üretici fiyatlarına da değinen Bayraktar, en büyük fiyat düşüşünün yüzde 23,4 ile patateste olduğunu ifade etti.

Bayraktar, “Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 13 ile limon, yüzde 10,1 ile yumurta, yüzde 8,8 ile pirinç ve yüzde 2,2 ile nohut takip etti,” dedi. Öte yandan üretici fiyatlarında en fazla artış yüzde 105,9 ile salatalıkta görüldü.

Bayraktar, “Salatalıktaki artışı yüzde 104,8 ile kabak, yüzde 102,2 ile sivri biber, yüzde 64,4 ile domates ve yüzde 60 ile havuç izledi,” diyerek üretici fiyatlarının da değişkenlik gösterdiğini vurguladı.

Girdi maliyetlerinin artmasının üreticiye olan etkisini değerlendiren Bayraktar, gübre fiyatlarının yükselmeye devam ettiğini belirtti.

Aynı ilçede farklı satış noktalarında yapılan bir çalışmada, 1 ton amonyum sülfat gübresinin fiyatının bayiden bayiye yüzde 23,4 oranında farklılık gösterdiği tespit edildi.

Bayraktar, “Gübre fiyatlarındaki bu yüksek fark kabul edilemez.

Üreticilerimizi korumak için gübrede tavan fiyat uygulamasına geçilmesi gerekmektedir,” dedi.

Bayraktar, Ekim ayında Eylül ayına göre gübre fiyatlarında yüzde 0,6 ile yüzde 6,4 arasında artışlar yaşandığını, yıllık bazda ise amonyum sülfat gübresinin yüzde 23,1, süt yeminin yüzde 38,3, besi yeminin yüzde 36,8 oranında arttığını belirtti.

Tarım ilacı fiyatlarının yüzde 82 oranında, elektrik fiyatlarının ise yıllık yüzde 30,4 oranında arttığına dikkat çeken Bayraktar, “Bu maliyet artışları üreticimizi zor durumda bırakıyor,” diyerek tarım sektöründe maliyet baskısının her geçen gün arttığını ifade etti.

Bayraktar, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için üretici desteklerinin artırılması ve girdi maliyetlerindeki artışın kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hadrianopoliste 2. ve 5. yüzyıla ait yeni buluntular ortaya çıkarıldıÖnceki Haber

Hadrianopoliste 2. ve 5. yüzyıla ait yen...

Fırında başlayan yangın evlere sıçramadan söndürüldüSonraki Haber

Fırında başlayan yangın evlere sıçramada...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar