160x600
29 Haziran, 2025, Pazar
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

“Baş Boyun Kanserleri İhmale Gelmez”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Baş Boyun Kanserleri İhmale Gelmez”
Abone ol
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, baş boyun kanserlerinin tanısına ilişkin bilgi verdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, baş boyun kanserlerinin tanısına ilişkin bilgi verdi.

Dr. Rahimi, baş boyun tümörlerinin karmaşık doğasını ve erken tanının önemi üzerinde durdu.

Dr. Rahimi, tümörlerin ilk olarak yaşa göre sınıflandırıldığını belirtti: "Kişinin yaşı ve tümörün bulunduğu bölge, kanser olup olmadığı hakkında fikir verir.

Ancak kesin tanı için tam vücut muayenesi, çeşitli taramalar ve biyopsi şart."

Yüzde, boyunda veya boynun üst kısmında bir şişlik fark edildiğinde panik yapılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Rahimi, "Bu şişlikler basit antibiyotik tedavisiyle geçebilir.

Ancak hiçbir şey ihmal edilmemeli. Karmaşıklığı aşmak için çok disiplinli bir yaklaşım gerekiyor," dedi.

Dr. Rahimi, baş boyun bölgesinin neden bu kadar önemli olduğunu açıkladı: "Bu bölge, beyinden çıkan tüm sinirlerin geçtiği yerdir.

Üst solunum yolu, sindirim sisteminin başlangıcı, nörolojik bağlantılar, büyük şahdamarlar ve lenf bezleri burada bulunur. Tiroid ve binlerce lenf bezesi de bu bölgededir."

Dr. Rahimi, tümörlerin yaş gruplarına göre sınıflandırılması gerektiğini belirtti: "0-15 yaş arasında en sık rastladığımız şey enfeksiyonlardır.

15-40 yaş arasında görülen tümörler genellikle kanser değildir. Ancak 40 yaş üzerinde baş boyun bölgesindeki şişliklerin büyük bir kısmı kanser kaynaklıdır."

Tümörlerin bölgesel olarak da sınıflandırıldığını belirten Dr. Rahimi, "Boynun ön kısmında şişlik 40 yaş üzerindeyse tiroidi düşünürüz.

Kulak arkası veya çene altındaysa enfeksiyon hastalıklarını. Bu sayede hangi tümörün kötü huylu, hangisinin iyi huylu olduğunu ayırabiliyoruz," dedi.

Detaylı bir tüm vücut muayenesi gerektiğini vurgulayan Dr. Rahimi, metastaz olasılığına karşı röntgen, tomografi, MR ve PET CT gibi tanı yöntemlerinin kullanıldığını ekledi.

Dr. Rahimi, tümörlerin kesin tanısı için biyopsi yöntemlerinin önemine dikkat çekti: "İnce iğne biyopsisi veya açık biyopsi gibi yöntemlerle örnek alarak kesin tanı koyarız."

Son olarak, Dr. Rahimi, "Deri altında en ufak bir şişlik hissedildiğinde hemen panik yapmayın ama mutlaka doktora başvurun," diyerek ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bu camide ibadete engel yokÖnceki Haber

Bu camide ibadete engel yok

Manisada şüpheliden 29 gram skunk ele geçirildiSonraki Haber

Manisada şüpheliden 29 gram skunk ele ge...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar