29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3786
EURO35.0153
ALTIN2324.8

Balparmak’tan Türk Çam Balı İhracatında Devrim Yaratan Metot!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Balparmak’tan Türk Çam Balı İhracatında Devrim Yaratan Metot!
Abone ol
Balparmak Ar-Ge Merkezinin uzmanları, Türk çam balı ihracatında devrim niteliğindeki “Türk Çam Balına özel olarak geliştirilen C4 Şeker Oranı Tespit Metodu”nu 7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nde bilim dünyası ve sektör paydaşlarıyla paylaştı.

Balparmak Ar-Ge Merkezinin uzmanları, Türk çam balı ihracatında devrim niteliğindeki “Türk Çam Balına özel olarak geliştirilen C4 Şeker Oranı Tespit Metodu”nu 7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nde bilim dünyası ve sektör paydaşlarıyla paylaştı.

Arıcılık sektörünün tüm paydaşlarını buluşturan 7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, 15-19 Kasım tarihleri arasında Muğla Marmaris Grand Yazıcı Club Turban Hotel’de gerçekleştirildi.

Kongrede Balparmak Metot Geliştirme ve Enstrumental Analiz Yöneticisi İsmail Emir Akyıldız, 6 yıl süren yoğun bilimsel çalışmalar sonucu Türk Çam Balına özel olarak geliştirdikleri ve çam balı ihracatında devrim yaratacak olan “Türk Çam Balında C4 Şeker Oranı Tespiti” metodunu kongreye katılan akademisyenlere ve sektör profesyonellerine aktardı.

Balparmak Ar-Ge Merkezi’nde geliştirilen ve yurtdışı referans laboratuvarları ile birlikte yürütülen çalışmalar sonucu; çiçek balları ile salgı ballarına mısır bazlı invert şeker şurupları ile yapılan tağşişin belirlenmesine yönelik uygulanan standart C4 şeker oranı analizinin, ballarının kendi yapılarına uygun olarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyuldu. 

Balparmak olarak Ar-Ge çalışmalarını ve inovasyonu sadece ürün geliştirmek olarak görmediklerini belirten Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, bal ve arı ürünleri sektörünün gelişimine fayda sağlamak, ülkemizin ihracatında karşılaşılan kalite sorunlarının çözümüne yönelik bilimsel çalışmalar yürütmenin öneminin altını çizdi.

Ar-Ge’ ye sürekli yatırım yaptıklarını vurgulayan Altıparmak, “Balparmak Ar-Ge Merkezimizde geliştirdiğimiz bu metotla ülkemizin çam balı ihracatındaki önemli bir sorununun önüne geçtik ve öncelikle arıcılarımıza sonrasında sektöre katkı büyük sağladık.” dedi.

“Çam Balında C4 Şeker Oranı Tespiti” metodu uluslararası geçerliliği olan bağımsız referans laboratuvarlar ve hakemli bilimsel dergiler tarafından da onaylandığına vurgu yapan Balparmak Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı, şunları söyledi: “C4 Şeker oranı parametresi çam balının mısır nişastası bazlı şurup ile tağşişinin bir göstergesi.

Bal ihracatının yapılabilmesi için gereken değer tüm dünyada %7 olarak tanımlanmış ve ihracatta bakılan ilk parametrelerden birisi. Ancak yapılan çalışmalarda bu değerin %60 oranındaki çam balında %7’nin üzerinde görüldüğü belirlendi.

İhraç edilmek istenen çam ballarına bugün %20 oranında ret geliyor.

Bu konuda yaptığımız araştırmada dünyada uygulanan C4 analiz metodunun çam balı için uygun olmadığını ortaya koyduk ve farklı bir metot uygulanması gerektiğini belirttik. Bu metodu yurtdışındaki referans laboratuvarlarla paylaştık ve onlar da kabul ettiler.

Bu metotla artık yurtdışına giden çam ballarımız geri dönmeyecek.”

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başakşehirin yeni futbol şampiyonu belli olduÖnceki Haber

Başakşehirin yeni futbol şampiyonu belli...

Psikiyatri hastaları yaptıklarıyla mest ettiSonraki Haber

Psikiyatri hastaları yaptıklarıyla mest...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar