ABD'nin Japonya'ya düzenlediği ikinci atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler, felaketin 79. yıl dönümünde Nagazaki Barış Parkı'nda düzenlenen bir törenle anıldı.
ABD'nin Japonya'ya düzenlediği ikinci atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler, felaketin 79. yıl dönümünde Nagazaki Barış Parkı'nda düzenlenen bir törenle anıldı.
Törende, saldırıdan sağ kurtulanlar, onların yakınları, politikacılar, yabancı ülke temsilcileri ve halktan oluşan yaklaşık 2 bin 300 kişi bir araya geldi.
Bu yıl, Ukrayna işgalindeki rollerinden dolayı Rusya ve Belarus'un yanı sıra, protesto riski nedeniyle İsrail de davet edilmedi.
Bu duruma tepki olarak ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada'nın Japonya büyükelçileri törene katılmadı.
Saatler tam 11:02'yi gösterdiğinde, Nagazaki'ye atılan “Fat Man” isimli atom bombasının patladığı anın hatırasına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Saldırıda hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı, tam 198 bin 785 kişinin bulunduğu bir liste Barış Anıtı'na bırakıldı.
Nagasaki Belediye Başkanı Shiro Suzuki, törende yaptığı konuşmada, 79 yıl önceki saldırının yol açtığı acıların hala taze olduğunu belirterek, "O günden bu yana savaşlarda nükleer silah kullanılmadı, ancak nükleer silahlanmanın hızlandığını görmekteyiz," dedi.
Suzuki, Rusya'nın Ukrayna işgalinin sona ereceğine dair belirsizlikler ve Orta Doğu'daki silahlı çatışmaların yayılma tehlikesinin, nükleer silah kullanım riskini artırdığını ifade etti.
"Nükleer silah sahibi ülkelerin liderleri, bu silahların varlığının insanlık için artan bir tehdit oluşturduğunu kabul etmeli ve cesurca nükleer silahların ortadan kaldırılması yönünde adımlar atmalıdır," diye ekledi.
Suzuki ayrıca, "Bu hedefe ulaşmak için herkesin atom bombası saldırısına uğrayan şehirleri ziyaret etmesi ve saldırıdan sağ kurtulanların sesine kulak vermesi gerekmektedir," diyerek diyalog ve diplomatik çabaların önemine vurgu yaptı.
Japonya'nın hükümetinin, anayasal barış ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalması gerektiğini belirten Suzuki, "Japonya, nükleer silahların olmadığı bir dünya için çaba sarf etmelidir," dedi ve hükümeti, Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'nı bir an önce imzalamaya çağırdı.
Savaş mağduru Seiichiro Mise, 89 yaşındaki bir hayatta kalan olarak, törende Barış Andını okudu.
"Barış, tüm insanlığın paylaştığı bir dünya mirasıdır," diyen Mise, nükleer silahların ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.
"Dünya genelindeki savaşlara baktığımızda, Ukrayna ve Filistin gibi yerlerde çatışmaların sona ermek yerine sürdüğünü ve birçok çocuğun hayatını kaybettiğini görüyoruz.
Bu üzücü gerçek karşısında, savaşın aptallığını görmezden gelemeyiz," şeklinde konuştu.
Japonya Başbakanı Fumio Kishida ise Hiroşima ve Nagazaki'de yaşanan yıkım ve acıların bir daha asla tekrarlanmaması gerektiğini belirterek, "Nükleer savaş yaşamış tek ülke olarak Japonya'nın görevi, nükleer silahsız bir dünya hedefini gerçekleştirmek için somut ve pratik adımlar atmaktır," dedi.
"Rusya'nın tehditleri de dahil olmak üzere, nükleer silahlar konusunda ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların derinleştiği bir dönemde, Nagazaki'nin atom bombasını deneyimleyen son şehir olması için çalışmaya devam edeceğiz," ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve Silahsızlanmadan Sorumlu Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu da törende BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in gönderdiği mesajı okudu.
Guterres, nükleer silahsızlanmanın barış ve güvenlik için "en büyük öncelik" olduğunu vurguladı ve dünyadaki artan bölünme ve güvensizliklere dikkat çekti.
Mesajında, “Nükleer riski ortadan kaldırmanın tek yolu nükleer silahları ortadan kaldırmaktır,” ifadelerine yer verdi.
Hiroşima ve Nagazaki'deki yıkıma atıfta bulunarak, "Böyle bir yıkıma bir daha asla izin vermemeliyiz," dedi.
79 yıl önce Hiroşima'ya atılan atom bombasıyla başlayan ve ardından Nagazaki'ye yapılan saldırılar, 200 bini aşkın insanın hayatını kaybetmesine neden olmuş, takip eden yıllarda binlerce kişi de radyasyon kaynaklı hastalıklarla mücadele etmişti.
Yorum Yazın