
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Roma’da düzenlenen Ukrayna Yeniden İnşası Konferansı’nda 10 milyar euroyu aşan destek fonunun oluşturulduğunu açıkladı.
İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleşen Ukrayna’nın Yeniden İnşası Konferansı (URC 2025), dünya genelinden birçok ülke ve kurumun katılımıyla önemli destek taahhütlerine sahne oldu.
Konferansta, Ukrayna’nın savaş sonrası toparlanması için 10 milyar euroyu aşan yardım fonu oluşturuldu.
İtalya Başbakanı Meloni’den Tarihi Mesaj
Konferansın açılışında konuşan İtalya BaşbakanıGiorgia Meloni, 2. Dünya Savaşı sonrası İtalya’nın yaşadığı toparlanmanın Ukrayna için örnek teşkil ettiğini vurguladı.
Meloni, “Bugün uluslararası toplum olarak 10 milyar euronun üzerinde taahhütte bulunmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
Zelenskiy’den “Marshall Planı” Çağrısı
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, savaşın devam ettiği süreçte “Marshall Planı tarzında bir iyileştirme koalisyonu kurulması gerektiğini” belirtti.
Zelenskiy, finansman eksikliğinin savunma üretimini zayıflattığını ve bunun kabul edilemeyeceğini ifade etti.
Von der Leyen: Dünyanın En Büyük Sermaye Fonu Kuruldu
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın başını çektiği “Avrupa Amiral Gemisi Fonu”nun Ukrayna’nın yeniden inşası için dünyanın en büyük sermaye fonu olduğunu duyurdu.
Von der Leyen, “Ukrayna’nın geleceğine yatırım yapıyoruz. Kamu fonlarıyla özel sektör yatırımlarını harekete geçiriyoruz” diye konuştu.
Ayrıca, von der Leyen, uluslararası ve kamu finans kuruluşlarıyla Ukrayna’nın toparlanması için 2,3 milyar euroluk yeni anlaşma paketini imzaladıklarını açıkladı.
Ukrayna’nın Yeniden İnşası İçin Küresel İşbirliği
Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen URC 2025, Ukrayna’nın altyapısını, ekonomisini ve sosyal yaşamını savaş yıkımından kurtarmak için küresel çapta destek ve yatırımları harekete geçirmeyi hedefliyor.
Toplantı, savaş sonrası iyileşme sürecinde önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.

Yorum Yazın