160x600
30 Haziran, 2025, Pazartesi
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Anadolunun unutulmuş tahılı burçak gün yüzüne çıkarılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Anadolunun unutulmuş tahılı burçak gün yüzüne çıkarılıyor
Abone ol
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (ABB), BAŞKENTTE UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEKSEL TARIM ÜRÜNLERİNİ YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYOR.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Başkentte unutulmaya yüz tutmuş geleneksel tarım ürünlerini yeniden gün yüzüne çıkarıyor. Gölbaşı Karaoğlan Mahallesi’nde bulunan Büyükşehir Belediyesine ait “Tarım Kampüsü’nde ilk kez ekimi gerçekleştirilen ‘burçak’ için hasat dönemi başladı. Hacı Bayram Veli’nin burçak geleneğini yeniden yaşatmak ve tarihi değerlere sahip çıkmak amacıyla 10 dönümlük bir alana ekilen burçaktan hazırlanacak çorbalar kış aylarında öğrencilere ücretsiz dağıtılacak.


Ankara Büyükşehir Belediyesi, tarihi öneme sahip geleneksel tarım ürünlerini yeniden Başkentlilerle buluşturmak için harekete geçti. Unutulmaya yüz tutan tarım ürünlerini gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarını hızlandıran ABB, Gölbaşı Karaoğlan Mahallesi’ndeki kendi arazisi olan Başkent Ankara Kalkınma Projesi (BAKAP) Tarım Kampüsü’nde ilk kez ‘burçak’ ekimi gerçekleştirdi.


Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın BAKAP Projesi çerçevesinde yürüttüğü burçak ekiminin önemine dikkat çeken ve başlatılan hasat işlemlerini yakından takip eden Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan, şu bilgileri paylaştı:


“Ankara’nın geçmişinde Hacı Bayram Veli Hazretleri çok önemli bir şahsiyet. Hacı Bayram Veli ile ilgili bütün kitaplarda Hacı Bayram Veli’nin burçak hasadı ve burçak tarımı yaptığı yazıyor. Ankara’da ve dergâhta sürekli burçak çorbasının kaynadığı biliniyor. O dönemin insanları burçak çorbası ile karnını doyururken, burçak günümüz Ankara’sında unutulmuş bir değer, unutulmuş bir ürün maalesef. Ankaralılar olarak bu geleneği unutmuşuz ama bunu yeniden ihya etmek, Hacı Bayram Veli’nin bu güzel geleneğini yeniden yaşatmak için bu sene BAKAP Projesinde Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığının büyük emek ve gayretiyle burçak ektik. Şu anda da hasadını yapıyoruz.”


Ankara’nın manevi mimarlarından biri olan Hacı Bayram Veli ile özdeşleşen burçak geleneğini yeniden yaşatmak amacıyla 10 dönümlük alana ekilen ve hasadına başlanan burçaktan hazırlanacak çorba kış aylarında Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrencilere ücretsiz dağıtılacak. Burçak tarlalarının Başkentte yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini ifade eden Ankara Şehir Araştırmaları Uzmanı Abdülkerim Erdoğan ise “ABB ilk defa burçak ekimi yaptı. Birinci planda Hacı Bayram Veli, Anadolu’nun manevi mimarlarından ve Ankara’nın da gönül sultanlarından. Bir tahıl ürünü olarak burçak geleneğinin yaşatılması ve Ankara coğrafyasında burçağın yeniden gündeme gelmesini amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2 bin 404 rakımlı Emirgazi zirvesine 15 Temmuz şehitleri için tırmandılarÖnceki Haber

2 bin 404 rakımlı Emirgazi zirvesine 15...

MÜSİAD Dost Meclisinde bir araya geldiSonraki Haber

MÜSİAD Dost Meclisinde bir araya geldi

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar