
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 7-8 Aralık tarihlerinde İstanbul'da düzenlediği "Ambalaj Sanayinin Sürdürülebilirlik Yol Haritası" temalı kongrede, sektörün geleceğine ilişkin önemli kararlar aldı.
Kongrede, 13 ülkeden 48 konuşmacı ve 1000'e yakın katılımcı bir araya geldi. Kongre kapsamında, döngüsel ekonomi ve geri dönüşüm, ambalaj baskı teknolojileri, ambalaj malzemeleri ve sürdürülebilir üretim, gıda ambalajlarında yenilikler, ambalajda kalite ve güncel mevzuat, ambalaj sektöründe yeni çalışmalar, Türkiye'de ve dünyada ambalaj sektörü, sürdürülebilir ambalaj tasarımı ve pazarlama, endüstri 4.0 ve dijitalleşme, ambalaj atıklarının geri kazanımı gibi konular ele alındı.
Kongrenin açılışında konuşan ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, "Sürdürülebilir, döngüsel, katma değerli üretim ve ihracat için ambalaj sanayindeki yenilikleri, sektörün amaçlarını ve geleceğini birlikte değerlendirdik. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını gururla kutladığımız 2023'te böyle bir kongre düzenleyerek, sektörümüzü bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
Sarıbekir, ambalaj sektöründe sürdürülebilir büyüme için çevresel, sosyal ve kültürel dönüşümün hedeflenmesi gerektiğini belirterek, "Üretim süreçlerinin kaynak verimliliğini en üst seviyede tutan, sürdürülebilir bir üretim modeli olan döngüsel ekonomi temeli üzerine kurulması gerekiyor." dedi.
Kongrenin kapanış oturumunda konuşan Ellen MacArtur Vakfı Kıdemli Politika Görevlisi Bahar Koyuncu, "Yeniden kullanım, plastik kirliliğiyle mücadele etme, doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı hafifletme ve net sıfıra doğru adımlar atma fırsatı veriyor." dedi.
Zürih Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Gıda ve İçecek İnovasyon Enstitüsü Başkan Yardımcısı, Gıda İşleme ve Paketleme Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Yıldırım ise biyo bazlı malzemelerin yok olma sürelerini kısaltmak için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Biyo bozunurlar. Onları doğru toplar ve geri dönüşüme kazandırırsak işte o zaman ekonomiye katkı sağlamış oluruz." dedi.

Yorum Yazın