
Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) yayımladığı son rapora göre, küresel altın talebi 2024 yılında %1 artarak 4.974,5 metrik ton ile rekor seviyeye ulaştı.

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) yayımladığı son rapora göre, küresel altın talebi 2024 yılında %1 artarak 4.974,5 metrik ton ile rekor seviyeye ulaştı.
Tezgah üstü (OTC) ticareti de dahil olmak üzere talepteki artışın başlıca nedeni, yatırımcı ilgisinin yükselmesi ve merkez bankalarının alımlarını hızlandırması oldu.
Spot altın fiyatları, yatırımcıların küresel risklere karşı güvenli liman olarak altına yönelmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimi beklentisiyle 2023 yılında %27 yükseldi.
Böylece altın fiyatları 2010’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Altın talebinin önemli bir ayağını oluşturan merkez bankaları, 2024’te üst üste üçüncü kez 1.000 tondan fazla altın satın aldı.
WGC'nin üç aylık raporuna göre, Polonya Merkez Bankası 90 tonluk ek alımla en büyük alıcı oldu.
Özellikle yılın son çeyreğinde merkez bankalarının alımları hız kazanarak yıllık %54 artışla 333 tona ulaştı.
Bu artışın, ABD'de Donald Trump’ın yeniden başkan seçildiği seçim sonrası dönemde gerçekleştiği vurgulandı.
Geçtiğimiz yıl altına yönelik yatırım talebi %25 artarak son dört yılın en yüksek seviyesi olan 1.180 tona çıktı.
Bu yükselişte, fiziki destekli altın borsa yatırım fonlarından (ETF) çıkışların dört yıl sonra ilk kez durması etkili oldu.
Yatırımcıların tercihlerindeki değişim dikkat çekerken, külçe altına olan talep %10 artarken sikke alımları %31 düştü.
WGC Kıdemli Piyasa Analisti Louise Street, 2025 yılında da merkez bankalarının altın piyasasında belirleyici olmasını beklediklerini belirterek, "Altın ETF yatırımcılarının, özellikle faiz oranlarının düşmesi halinde, piyasaya geri döneceğini öngörüyoruz.
Jeopolitik ve makroekonomik belirsizliklerin yıl boyunca altına olan talebi desteklemesi muhtemel." dedi.
WGC verilerine göre, opak OTC ticareti hariç toplam altın talebi 2024'te %1 artarak 4.553,7 tona yükseldi.
Yılın son çeyreğinde yüksek net değerli yatırımcıların alımlarıyla dengelenen kâr amaçlı satışlar nedeniyle OTC talebinde %7’lik bir düşüş görüldü.
Öte yandan, fiziki altın talebinin en büyük kategorisi olan mücevher tüketimi %11 azalırken, maden üretimi sabit kaldı ve altın geri dönüşümü %15 arttı.

Yorum Yazın