29 Nisan, 2024, Pazartesi
DOLAR32.3975
EURO34.7957
ALTIN2434.3

4. nükleer santral projesi için saha araştırmaları devam ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
4. nükleer santral projesi için saha araştırmaları devam ediyor
Abone ol
Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın desteğiyle 5. Nükleer Elektrik Santralleri Fuarı ve 9. Nükleer Elektrik Santralleri Zirvesi'ni (NPPES) düzenledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın desteğiyle 5. Nükleer Elektrik Santralleri Fuarı ve 9. Nükleer Elektrik Santralleri Zirvesi'ni (NPPES) düzenledi.

Etkinlik, 21 Haziran 2023 tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi'nde başladı. NPPES, Türk sanayicileri nükleer endüstrinin küresel oyuncularıyla bir araya getirmeyi ve Türkiye'deki yeni nükleer enerji fırsatları için iş birliklerinin geliştirilmesini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Uzmanlar, Akkuyu Nükleer Elektrik Santrali'ndeki gelişmeleri, planlanan ikinci ve üçüncü nükleer elektrik santrallerindeki potansiyel iş fırsatlarını ve küçük modüler reaktörleri paylaşacaklar.

NPPES'nin açılış töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Altyapı Geliştirme Dairesi Başkanı Salih Sarı, ASO Başkanı Seyit Ardıç, NSD Başkanı Alikaan Çiftçi, Akkuyu NPP Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, SPIC - Çin Devlet Enerji Yatırım Şirketi Türkiye Proje Direktörü Xiaohang Wang, Kore Nükleer Birliği Başkan Yardımcısı Min-Cheol Lee, Türkiye Nükleer Enerji Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Necati Kaya ve Assystem Uluslararası Enerji Yeni İnşaat Projeleri & MECA Bölge Başkan Yardımcısı Guillaume Puravet tarafından gerçekleştirildi.

Dünya Nükleer Birliği Genel Direktörü Sama Bilbao y Leon, video aracılığıyla etkinliğe katıldı.

Nükleer Altyapı Geliştirme Dairesi Başkanı Salih Sarı, ülkenin enerji üretiminde nükleer enerjinin payını 2035 yılına kadar %11,1'e, 2053 yılına kadar ise %29,3'e çıkarmayı ve karbon nötralite hedeflerine ulaşmayı amaçladıklarını belirtti.

Gelecek 30 yılda 20 GW'den fazla nükleer kapasite inşa etme ihtiyacı olduğunu ve bunun için 100 milyar doların üzerinde nükleer yatırım gerektiğini ifade etti. Akkuyu projesinin dört ünitesine ek olarak, en az 12 üniteden oluşan üç büyük ölçekli nükleer elektrik santrali projesi hayata geçirmeyi ve Küçük Modüler Reaktör (KMR) teknolojilerini kullanmayı planladıklarını belirtti.

KMR'lerin daha geniş bir yatırımcı kitlesini çekebileceğine ve daha kolay finansman, alan esnekliği, elektrik dışı kullanım potansiyeli, fabrikalarda üretilebilme, modüler yapı ve seri üretim potansiyeli nedeniyle yerli sanayi için yüksek değerli iş fırsatları sunabileceğine inanıyorlar. Şu anda KMR'ler için özel sektör yatırımlarının iş modeli ve yasal çerçevesini geliştirmek, yer seçimi çalışmalarını yürütmek için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Salih Sarı, dördüncü nükleer elektrik santrali projesi için devam eden saha araştırmalarından bahsetti ve Sinop'ta ikinci bir nükleer elektrik santrali inşası için alanın kapsamlı bir şekilde incelenip karakterize edildiğini, yeni bir ortak ülke ile projenin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesine olan güvenlerini ifade etti.

Sinop projesi için Güney Kore ve Rusya Federasyonu ile görüşmelerde bulunduklarını belirtti. Ayrıca, Trakya bölgesine üçüncü bir nükleer elektrik santrali kurulumu için Çin hükümetiyle görüşmelerde bulunuyorlar. Bunun yanı sıra, dördüncü bir nükleer elektrik santrali için saha araştırmalarını aktif olarak sürdürüyorlar. KMR'lerle ilgili olarak da Amerikan, İngiliz ve Fransız şirketlerle yakın temas halindedirler.

Yerel katkılar konusunda Sarı, nükleer elektrik santrallerinin sadece elektrik üretimi tesisleri değil, aynı zamanda inşaat, elektrik ve elektronik, makine gibi çeşitli sektörlerde yeni iş fırsatları yarattığını vurguladı.

Akkuyu NPP için 20 milyar dolarlık iş hacminin içinde 6,5 milyar dolarlık yerel katkı hedeflediklerini ve şu ana kadar 4,3 milyar dolarlık yerel katkıyı veya %47'sini gerçekleştirdiklerini belirtti. Diğer nükleer elektrik santrali projelerinde yerel katkı oranını kademeli olarak artırmayı ve tüm alanlarda öz yeterli hale gelmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TMO tarafından arpa alımı başladıÖnceki Haber

TMO tarafından arpa alımı başladı

Karamanda kurban satış ve kesim yerleri belirlendiSonraki Haber

Karamanda kurban satış ve kesim yerleri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar