160x600
23 November, 2025, Sunday
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

23 Nisan TBMM’nin Açılışı ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
23 Nisan TBMM’nin Açılışı ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun
Abone ol
Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlatacak ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayacak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 104 yıl önce bugün, 23 Nisan 1920'de kuruldu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlatacak ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayacak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 104 yıl önce bugün, 23 Nisan 1920'de kuruldu.

Düşman işgali altındaki Anadolu ve Rumeli topraklarında ulusal egemenliğe dayalı bir yönetim kurmak için toplanan TBMM, kurtuluş mücadelesinin en önemli dönüm noktalarından biri oldu.

Osmanlı'nın I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasının ardından imzalanan Mondros Mütarekesi'ne rağmen işgalcilere karşı koymak için harekete geçen Mustafa Kemal Atatürk,

19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı. Amasya Tamimi ve Erzurum ve Sivas Kongreleri'nde alınan kararlar ile ulusal iradenin tecellisi sağlandı.

1919 sonbaharında yapılan seçimlerden sonra toplanan Osmanlı Mebusan Meclisi, 28 Ocak 1920'de Misak-ı Milli'yi kabul etti.

İstanbul'un işgali ve Milli Mücadele yanlılarının tutuklanmaları üzerine Mebusan Meclisi 18 Mart'ta son kez toplandı ve süresiz tatil kararı aldı.

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mart 1920'de yayımladığı genelgeyle Ankara'da olağanüstü yetkili bir meclisin toplanacağını duyurdu.

Bu amaçla yapılan seçimle belirlenen milletvekilleri ile dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisinden kaçarak Ankara'ya gelebilenlerden 84'ü, ilk TBMM'yi oluşturdu.

23 Nisan 1920'de Hacıbayram Camii'nde cuma namazı kılınmasının ardından ilk TBMM, İttihat ve Terakki Kulübü binasında açıldı.

Cumhuriyete giden yolda büyük adımlar atılmasını sağlayacak TBMM'nin kurulması, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluş mücadelesinin en önemli aşamalarından biri oldu.

TBMM, açıldığı günden bu yana milli iradenin tecellisi ve egemenliğin simgesi oldu.

Atatürk, TBMM'nin ilk Başkanı olarak 1 Mart 1920'de yaptığı konuşmada milletin irade ve egemenliğinin önemini vurguladı.

TBMM, açıldığından bu yana milli iradenin yansımasının simgesi oldu.

TBMM'nin ilk Başkanı Mustafa Kemal Atatürk, 1 Mart 1920 tarihinde Meclisin 4. toplantı yılının açılışında da bunun önemine dikkati çekti.

Atatürk'ün sözleri tutanaklara şöyle yansıdı:

"Hep birlikte bakışlarımızı, vicdanımızın merkezi olan millete dikelim.

Orada erdemin, vefa ve içten bağlılığın, yenileme arzusunun, egemenlik aşkının ve geleceğin sönmeyen ateşi yanmaktadır.

Bu kutsal ateş, kendi içindeki bilgisizlik ve karanlığı yakacak ve bağımsızlığımızın önüne dikilecek olan bütün engelleri yıkacaktır.

Efendiler, millet önünde, onun hak ettiği bağımsızlığın önünde, onun layık olduğu gelişme ve yenileme arzusu önünde, her kuvvet ancak milletin irade ve amaçlarına uymak şartıyla yaşayabilir.

Milletin irade ve amaçlarına uymayanların talihi hüsrandır, çökmedir.'

 TBMM'nin kuruluşunun 104. yıldönümünde, bu anlamlı günü saygıyla anıyor ve Cumhuriyetimizin kurucularını minnetle yad ediyoruz.

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Emette depo ve fırın olarak kullanılan binada çıkan yangın korkuttu Önceki Haber

Emette depo ve fırın olarak kullanılan b...

Çanakkalede 23 Nisan kutlandı Sonraki Haber

Çanakkalede 23 Nisan kutlandı

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar