19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3396
EURO35.1912
ALTIN2245.1

Kalkınmanın Rotası Sanayi İle Çizilecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kalkınmanın Rotası Sanayi İle Çizilecek
Abone ol
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk defa sanayi ve katma değerli üretimin bu kadar merkezde olduğu bir kalkınma planı hazırlandığını belirterek, “Bu, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte çizmek istediği rotayı göstermesi açısından önemli.

Sanayi ve Teknoloji BakanıMustafa Varank, ilk defa sanayi ve katma değerli üretimin bu kadar merkezde olduğu bir kalkınma planı hazırlandığını belirterek, “Bu, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte çizmek istediği rotayı göstermesi açısından önemli.

Yeni büyüme hikayesini sanayi ve teknolojiyle yazmayı hedefliyoruz. On Birinci Kalkınma Planı da bunun teminatı.” dedi.

Bakan Varank, dün TBMM’ye sunulan On Birinci Kalkınma Planı’na ilişkin değerlendirmede bulundu.

Söz konusu plan için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile yaklaşık 5 aydır çalıştıklarını ifade eden Varank, planın merkezine rekabetçi üretimi ve verimliliği koyduklarını söyledi.
Varank, Türkiye’ye yeni bir kalkınma hamlesi yazmak üzere çalışmalarını tamamladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bizzat Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanımız Naci Ağbal ile birçok kez toplantı yaptık. Bakanlığımızla ilgili toplantıların yanı sıra diğer bakanlıklarla kesiştiğimiz noktalarda da görüşmeler gerçekleştirdik. Birçok konunun adımları, uygulama planları hazır.

On Birinci Kalkınma Planı’nı, Meclisten geçer geçmez, varsa gerekli mevzuat değişikliklerini de yaparak hemen uygulamaya başlayacağız. Buradaki en önemli konu, katma değerli üretim ve sanayinin merkeze konulması. Öncelikli sektörlerimiz var. Bu alanlara yoğunlaşacağız ve bu alanlarla ilgili Türkiye’nin kapasitesini artırmak için yeni politikaları hayata geçireceğiz.”

“YAPACAĞIMIZ İŞLERİN DETAYLARI BELLİ”

Kimya, ilaç, tıbbi cihaz, makine, elektrikli teçhizat, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçlarının öncelikli sektörler olarak belirlendiğine işaret eden Varank, “Öncelikli sektörlerle ilgili yeni programlar ve teşvik mekanizmaları oluşturulacak.” diye konuştu.

Varank, teknoloji odaklı sanayi hamlesiyle Türkiye’nin cari açık verdiği ürünler için yeni bir program başlatacaklarına dikkati çekerek, sanayi sektörünün ihtiyacı olan lojistik, insan kaynağı, eğitim ve dijital dönüşümle ilgili yatırımları hayata geçireceklerini bildirdi.
On Birinci Kalkınma Planı’nın çok kapsamlı olduğunu belirten Varank, şunları kaydetti:

“Bütün alanlarda detaylı eylem planları neredeyse hazır. Örneğin, yatay politikalar anlamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Türkiye sanayi altyapısının ihtiyaç duyduğu lojistik sistemini kurmak için çalışmalarımızı yaptık.

Hangi organize sanayi bölgesinin (OSB) tren ya da kara yolu bağlantısına ihtiyacı var, en yakın limanlara, ihracat merkezlerine ulaştıracak ne tip bağlantı yatırımları gerekli, bunların hepsini çalışıp planın içine dahil ettik. Dolayısıyla 5 yıl boyunca yapacağımız işlerin detayları ve bütçeleri belli.”

(BSHA)


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar