26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.462
EURO34.7836
ALTIN2439.9

İki Haftayı Geçen İnatçı Öksürüğe Dikkat

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İki Haftayı Geçen İnatçı Öksürüğe Dikkat
Abone ol
Öksürük, enfeksiyona bağlı hastalıklar nedeniyle oluşabildiği gibi, yaşamı tehdit eden önemli hastalıkların belirtisi de olabilir.
Öksürük, enfeksiyona bağlı hastalıklar nedeniyle oluşabildiği gibi, yaşamı tehdit eden önemli hastalıkların belirtisi de olabilir. 


Uzun süreli öksürük, özellikle sigara içenlerde önemli bir risk faktörüdür. Çünkü kadınlarda da bile meme kanserinin önüne geçen akciğer kanseri sigara kullanımına bağlı olarak artmakta ve öksürük ile kendini gösterebilmektedir. 


Memorial Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Güngör Ateş, inatçı öksürüğün önemi hakkında bilgi verdi.


Öksürük birçok nedene bağlıdır
Öksürük bir hastalık değil, hastalıkların belirtisidir. Öksürük ortalama 4 haftayı geçtiğinde uzun süreli, 8 hafta sürdüğünde ise inatçı yani “kronik” olarak adlandırılır. Bu süreyi geçen öksürük, postenfeksiyöz (enfeksiyon sonrası gelişen öksürük), astım, reflü gibi hastalıkların yanı sıra; akciğer kanseri, tüberküloz ve KOAH gibi yaşamı tehdit eden sorunların da nedeni olabilir. Bunun yanında bazen tek başına sigara kullanımı da kronik öksürüğe yol açabilir.


2 haftayı geçtiyse nedeni araştırılmalıdır
Öksürük sıklıkla sinüzit, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkabilir. Bu hastalıklardan sonra oluşan öksürük ise postenfeksiyöz öksürüktür. Ortalama 2-3 ay devam edebilir. Ancak yine de gribal enfeksiyona yakalanan hastalarda ortalama 2 hafta süresince geçmeyen öksürük şikayeti söz konusuysa, mutlaka doktor kontrolünde bunun nedeninin araştırılması gerekir.


Astım hastalarında kronik hale gelebilir 
Kronik (müzmin) İnatçı öksürüğün en sık nedenlerinden biri de astım hastalığıdır. Astım hastalığı normalde hırıltı, göğüste sıkışma, nefes darlığı ve öksürük ile kendini gösterir. Ama astım hastalarının bir kısmında tek bulgu geçmeyen uzun süreli öksürükte olabilir.


Reflünün ilk belirtisi olabilir
Kronik öksürük, gastro özofageal reflü hastalarında da sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Midedeki asidin yemek borusuna kaçmasına reflü denmekte ve hastaların bir kısmında bu asit üst solunum yolları ile akciğerlere kadar kaçmaktadır. Bu asit kaçışına bağlı olarak öksürük oluşabilmektedir. Hastalar tarafından benimsenmese de inatçı öksürük aslında sık karşılaşılan bir reflü belirtisidir. Klinik çalışmalarda kronik öksürük görülen reflü hastalarının yaklaşık  % 50’sinde klasik reflü belirtileri olmaksızın reflüye bağlı öksürük görülebilmektedir.  Bu nedenle 4-8 haftayı geçen inatçı öksürük, hastaların mutlaka reflü yönünden de değerlendirilmesini gerektirir.


Akciğer kanseri belirtisi olabilir
Akciğer kanseri en sık görülen kanser türü olup, aynı zamanda en fazla ölüme yol açan kanserdir.  Erkek hastalığı olarak düşünülen ancak sigara kullanımının artması ile birlikte kadınlarda da sıklığı meme kanserinin önüne geçen akciğer kanserinin en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Akciğer kanserini haber veren öksürük, özellikle sigara içimine bağlı olarak değerlendirildiğinde hastalığın tanısında gecikmelere yol açmaktadır. Bu nedenle sigara içiliyor olsa bile, müzmin öksürüklerin mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.


Tanı için öncelikle akciğer grafisi çekilmeli
Uzun süre devam eden inatçı öksürüğü bulunan hastalarda hastanın ve hastalığın öyküsünün alınması ve sorunun nedeninin belirlenebilmesine yönelik tetkiklerin yapılması gerekir. Bazı kan tetkikleri, akciğer grafisi solunum fonksiyon testleri yapılır. Bunun dışında gerekli ise akciğer tomografisi, sinüzit yönünden değerlendirme, bronkoskopi gibi ileri tanısal değerlendirmeler yapılabilir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar