19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3387
EURO35.137
ALTIN2241.6

Dikkat! Cep telefonları çocuklar için daha riskli!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dikkat! Cep telefonları çocuklar için daha riskli!
Abone ol
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Gerek, uzun süreli cep telefonu kullanımının erişkinlere göre çocukların sağlığını daha çok etkilediğine dikkat çekti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektör YardımcısıProf.Dr. Mustafa Gerek, uzun süreli cep telefonu kullanımının erişkinlere göre çocukların sağlığını daha çok etkilediğine dikkat çekti.

Prof.Dr. Gerek "12 yaşından küçük çocuklara cep telefonu, tablet gibi cihazları vermemek lazım” dedi.

Ailelerin, susturmak veya oyalamak amacıyla çocuklarına cep telefonu ve tablet gibi cihazları vererek aslında onlara büyük zarar verdiğini ifade eden Prof.Dr. Gerek, teknolojinin gelişmesiyle hem genç hem de yetişkinlerin büyük bölümü tarafından her gün kullanılan cep telefonlarının sağlığa olan olumsuz etkilerini ve bunlardan korunmak için yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Teknolojik cihazlardan özellikle cep telefonları sağlığı en çok etkileyen araçlardandır. Yoğun cep telefonu kullanımı; omurga başta olmak üzere iskelet sistemi sorunlarından, göz ve kulak rahatsızlıklarına kadar birçok şikayete neden olmaktadır. Uzun süreli cep telefonu kullanan kişilerde ve oyun oynamak veya film izlemek gibi nedenlerle cep telefonu kullananlar kişilerde duruş bozukluğu, sırt, boyun ve bel ağrıları, görme ve işitmeyle ilgili sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bunlara bağlı olarak son yıllarda hem kulak çınlaması hem de duyma azlığı ile ilgili sorunların arttığını görüyoruz."

Diğer yandan cep telefonlarını kulaklık ile kullanmanın kulakla ilgili sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğine de dikkat çeken Prof.Dr. Gerek, "Cep telefonundan film izlerken, müzik dinlerken veya oyun oynarken kulaklık kullanımı, kulak hastalıklarına yol açabiliyor. Bunun kulağa iki şekilde zararı oluyor. Bunlardan biri, dış kulak yolu enfeksiyonu. Özellikle uzun süre kulaklık kullananlarda bu hastalık görülebiliyor. Bu, kulaklıkların steril olmaması veya dış kulak yolunda hasar oluşturması sonucu ortaya çıkıyor. İkinci olarak, cep telefonundan çıkan radyasyonun ve ses dalgalarının iç kulağa verdiği ciddi zararlar var. Çünkü iç kulak çok hassas bir organ. İç kulaktaki işitmemizi ve dengemizi sağlayan hücreler bu tür etkilere karşı son derece duyarlıdır. Bu hücrelerin kaybı neticesinde hem işitmede azalma hem de dengeyle ilgili sorunlar görülüyor" diye konuştu.

SBÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Gerek, cep telefonunun yaydığı radyasyon sebebiyle neden olduğu olumsuzluklar ile ilgili de şunları söyledi: “Cep telefonunun mümkün olduğunca baş ve boyun bölgesinden uzakta tutulmasında ve elektrik ritminin çok fazla yaşandığı kalp, beyin, kulak, göz gibi alanlardan uzak olmasında yarar var. Ayrıca, cep telefonlarının yatak odalarının dışında şarj edilmesine de dikkat edilmesi gerekiyor. Çocuklar, erişkinlere göre cep telefonunun zararlı etkilerinden daha çok etkileniyor. Bundan dolayı 12 yaşından küçük çocuklara cep telefonu, tablet gibi cihazları vermemek lazım. Aileler, susturmak veya oyalamak amacıyla çocuklarına cep telefonu vererek aslında onlara büyük zarar veriyor. Çünkü çocuk cep telefonunu eline aldığı zaman çevreyle olan iletişimini koparıyor, sadece cep telefonuna bağımlı hale geliyor. Ayrıca cep telefonunun yaydığı radyasyondan çocuklar çok daha fazla etkileniyor. Radyasyondan dolayı çocukların gelişimiyle ilgili ciddi sorunlar ortaya çıkıyor.”
15 Dakikalık Süreyi Aşmamalı!

İllaki çocuklara cep telefonu verilmesi gerekiyorsa, bunun mutlaka belirli süreyle sınırlandırılması gerektiğini belirten Prof.Dr. Gerek, "Eğer çocuklara cep telefonu vermek zorunda kalıyorsak, bu sürenin 15 dakikadan fazla olmaması gerekir. Çocuklara, 15 dakikalık süreyi aşmamak kaydıyla günde belki birkaç kez telefon verilebilir ama daha fazla olmamalı. Ayrıca büyüme dönemindeki bir çocuğun iskelet gelişiminin doğru olması, en önemli sağlık beklentimizdir. Buradaki herhangi bir duraklama çocuğun ileriki yıllarını etkileyecek olan sorunu da beraberinde getirecektir. Postür problemi dediğimiz yanlış duruştan kaynaklı problemleri ortaya çıkaracaktır" şeklinde konuştu. Prof.Dr. Gerek, cep telefonlarının sadece iletişim aracı olarak kullanılması gerektiğinin unutulmamasını istedi.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar