26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5817
EURO34.9932
ALTIN2460.8

Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Türkiye'de İlk Defa Osmaniye'de Kuruldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Türkiye'de İlk Defa Osmaniye'de Kuruldu
Abone ol
GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Türkiye'de ilk defa Osmaniye'de kuruldu.
GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Türkiye'de ilk defa Osmaniye'de kuruldu.

Osmaniye Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürü Reşat Yıldız, " Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitümüzün Osmaniye’mize ve Türkiye’mize hayırlı olmasını diliyoruz." dedi.

BÖLGESEL GÖREV ALANI VE KONULARI
Kuruluş aşamasında olduklarını ve geçici olarak Osmaniye’nin Toprakkale ilçesi Sazlık köyü eski Deve Kuşu Çiftliği adresinde hizmet verdiklerini belirten Enstitü Müdürü Reşat Yıldız, Cevdetiye ilçesinde yapılacak olan yeni kurum binasında hizmet vermeye devam edeceklerini kaydederek, görev alanlarını ve konularını şöyle anlattı: "Bölgesel görev alanımız; Osmaniye, Adana, Mersin, Hatay, Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Malatya illerini kapsamaktadır. Görev konularımıza gelince; Yağ bitkileri, mısır ve toprak su kaynakları yer almaktadır. Islah ve yetiştirme teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda yeni çeşit, hat, verim ve kaliteyi geliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleri yaparken biyoteknoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak. Tarımsal mekanizasyon ve bilgi teknolojileri, hassas tarım teknikleri veya erken uyarı sistemleri ile bitki besleme ve zirai mücadelede etkinliği artırmak, hasat ve hasat sonrası ürün kayıplarını azaltacak araştırmalar yapmaktır.

GELECEĞİN ÖNEMLİ BİR ENERJİ KAYNAĞI
Gelecekte dünyanın gidişatını etkileyecek önemli bir stratejik özelliğe sahip olan yağlı tohumlu bitkilerin ıslahı ve geliştirilmesi için Türkiye’de ilk defa Osmaniye’de kurulan Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü’nün Müdürü Reşat Yıldız, "Yağlı tohumlu bitkiler; toprak verimliliğine katkısı, yeşil yem ve karma yem üretiminde küspe olarak kullanımı yanında, arı yetiştiriciliğinde ve ekim nöbeti bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Gıda dışında sanayi kollarının başında; sabun, şampuan, deterjan, kumaş boyaları, kozmetik ürünleri, ilaç, inşaat malzemeleri, zirai ilaç, dezenfektan, plastik, kâğıt, tutkal, matbaa mürekkebi ve cam macunu üretiminde kullanılan yağlı tohum bitkilerinden bio-dizel ürünü elde edilmesi onun önemini daha da arttırmaktadır. Dünya savaşlarına neden olan fosil kökenli yakıtların belirli bir süre sonra tükeneceği göz önüne alındığında, bitkisel yağlardan elde edilen bio-dizelin, gelecekte ne derece önemli bir enerji kaynağı olacağı açıkça görülmektedir” diye konuştu.

VERİMLİLİĞİ VE KALİTEYİ ARTTIRACAK ISLAH ÇALIŞMALARI
Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen çeşit ve hatları tescil ettirmek, ıslah materyalinin devamlılığını sağlamak ve geliştirdiği çeşitlerin elit ve orijinal kademede tohumluk üretimini gerçekleştirmek. Ürünlerin çeşitlendirilmesi için alternatif ürün araştırmaları yapmak, Görev alanında biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla, bitkisel genetik kaynakların toplanması, muhafazası, tanımlanması, gerekli görüldüğünde kültüre alınması ve ıslah programında kullanılması konularında çalışmalar yapmak. Tarımda suyun etkin kullanımı için uygun yöntem ve teknoloji geliştirmek. Bitki besin maddeleri ile toprak düzenleyicilerin toprak verimlilik ve kalitesine etkilerini araştırmak ve uygun gübreleme tekniklerini geliştirmek. Görevli olduğu temel bitki gruplarında vejetasyonu izlemek, gözlem yapmak, gelişim ve hasat dönemlerinde rekolte tahmini de içeren raporlar hazırlayarak karar vericilere, muhtemel krizleri önleyici önerilerde bulunmaktır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar