26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5671
EURO34.9803
ALTIN2447.0

Sadece tabipler yapabilecek!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sadece tabipler yapabilecek!
Abone ol
Sağlık Bakanlığının almış olduğu bir kararla sünnet işlerini sadece Tabiplerin yapabileceği, diplomasız kişilerin yaptığının belirlenmesi halinde hapis ve para cezası uygulanacağı bildirildi.
Sağlık Bakanlığının almış olduğu bir kararla  sünnet işlerini sadece Tabiplerin yapabileceği, diplomasız kişilerin yaptığının belirlenmesi halinde hapis ve para cezası uygulanacağı bildirildi.

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada;
“02/01/2014 tarihli ve 6514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 18/01/2014 tarih ve 28886 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

1219 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde, sünnet işleminin genel tababet icrası kapsamında tüm tabipler tarafından gerçekleştirilebileceği hüküm altına alınmış bulunmaktadır. Bu kapsamda , sünnet işleminin yalnızca tabipler tarafından yapılabileceği öngörüldüğünden, 01/01/2015 tarihinden itibaren sünnet işlemi sadece tabiplerce yapılabilecektir.

Sağlıkla doğrudan ilgili cerrahi bir girişim olan sünnet işleminde, özellikle bulaşıcı hastalıklar ve oluşması muhtemel bazı komplikasyonların önlenmesi ve insan sağlığının korunması yönünden aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

1-Sünnet işleminin, cerrahi bir işlem olması nedeniyle 1219 sayılı Kanun hükümleri uyarınca tabipler tarafından yapılması,

2-Sünnette en sık karşılaşılan komplikasyon kanama olduğundan sünnet işlemi öncesi anamnez aşamasında kanama diyatezinin sorgulanması ve hastanın sünnet işleminden sonra en az 24 saat izlenmesi,

3-Sünnet işlemiyle ilgili olarak toplumun eğitilmesi ve sünnet işleminin mümkün olduğunca sağlık kuruşlarında yapılması yönünde kişilerin yönlendirilmesi, gerekmektedir.

“Tabip dışındaki kişiler tarafından sünnet işleminin yapıldığının tespit edilmesi halinde, 1219 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde yer alan “Diploması olmadığı halde, menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile, hasta tedavi eden veya tabip unvanını takınan şahıs iki yıldan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.” Hükmü doğrultusunda işlem tesis edilmesi gerekmektedir.”denildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar