26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4828
EURO34.8339
ALTIN2442.3

Prof. Dr. Çelik: Tavuk Çitliklerinde sağlıklı üretim yapılmakta

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof. Dr. Çelik: Tavuk Çitliklerinde sağlıklı üretim yapılmakta
Abone ol
a Üniversitesi Ceyhan Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Türkiye'de tavukçuluk sektörünün gelişmiş durumda olduğunu belirterek,"Tavuk Çitliklerinde sağlıklı üretim yapılmaktadır. vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile tavuk eti tüketebilir" dedi.
Çukurova Üniversitesi Ceyhan Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Türkiye'de tavukçuluk sektörünün gelişmiş durumda olduğunu belirterek,"Tavuk Çitliklerinde sağlıklı üretim yapılmaktadır. vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile tavuk eti tüketebilir" dedi.

Tavuk etinde ki ‘listeria monocytogenes’ adı verilen bir bakteriye rastladığı yönünde çıkan haberlere ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Çelik, tavuklardaki hastalıkların viral şeklindeki hastalıklar olduğunu belirtti. Çelik, "Bunlarda hayvanların aşıları yapılarak yaşamaları sağlanır. Bakteriyel enfeksiyonlar tavuklarda çok görülen bir durum değildir. Çünkü tam kontrollü modern tesislerde üretimler yapılmaktadır.Tavukların yaşam alanları farklıdır ve o alanlara sıradan hiç kimsenin girmesi mümkün değildir. İçerisinin iklimlendirmesi 22 derecedir. Onun için bakteriyel enfeksiyon olmaması için bir çiftlikten diğer çiftliğe her hangi bir ziyaretçi alınmaz ve girişi sağlanmaz." şeklinde konuştu.



'BAKTERİ BULUNDU DİYE TAVUK ETİ YEMEYİN DEMEK DOĞRU DEĞİL'

Osmaniye Merkez Sakızgediği Köyündeki 84 Bin kapasiteli Tavuk Çiftliği'nde öğretim görevlileri ile birlikte incelemelerde bulunan Prof Dr. Çelik, "Son zamanlarda basında çıkan ve tavuklarda ‘listeria monocytogenes’ adı verilen bir bakteriye rastladığı konusunda da basında haberler çıktı. O enfeksiyon bugün dünya üzerindeki toprak ve suda çok bulunan bir bakteridir. Bu bakteriler herhangi bir yerden sürme  preparat yapmış olsak dahi o bakteriyle karşılaşırız. Listeria monocytogenes tavuklarda bu hastalık yapan bir etken değildir. Daha çok memeli hayvanlarda hastalık yapan bir bakteri türüdür. Şunun bilinmesi lazım, her yerde bakteri vardır, elimizde de bakteri vardır. Ama bu hastalık demek değil, bunun minimum düzeyi gibi nedenlerini çok iyi bilerekten ortaya koymamız lazım. Bakteri bulundu diye herhangi bir şekilde tavuk yemeyin diye bir ifade kullanmak kesinlikle doğru bir şey değildir." dedi.

TÜRKİYE'DE KİŞİ BAŞI YILDA 19 KİLO TABUK ETİ TÜKETİLMEKTE

Dünya üzerindeki gelişmiş ülkelerde et tüketimini değerlendiren Çelik, "Amerika'da kişi başı yılda her birey 40 kilo et tüketmekte, balık etki 50 kilogram, tavuk eti ise 25 kilogram civarında. Ancak Türkiye'ye bakıldığı zaman bu tür modern tesislerin yapılmasına rağmen sağlıklı hayvanlar ürettiğimiz bir ortamda biz ancak 19 kilograma çıkarabilmiş durumdayız. Neden, artık sağlıklı ürün üretiyoruz, kesimler sağlıklı ortamlarda yapılmakta. Bakteri bulunmuş olabilir ama bu şekilde üretim yapan çiftliklerden olmadığını söyleyebilirim. Çünkü her yerde tavuk üretilebilmekte. Ülkemizde merdiven altı tabir ettiğimiz kontrolsüz kesimlerde yapılmakta. Bu dediğimiz bakteri toprakta ve suda bol miktarda bulunduğu için kontamina olma, yani bulaşma şansı çok yüksek olan bir bakteri. Onun için tespit etmiş olduğumuz tavukta bu bulundu, tavuk yenmemesi gerekir diye bir şey söylemek bu üreticilerin hepsine vurulmuş bir darbe demektir. En iyi ürünü vatandaşımıza yedirmek için üreticilerimizin uğraştığı bir ortamda böyle bir açıklama gerçekten yerini bulacak bir şekilde yapılması lazım." diye konuştu.

NUMUNE ALINMADAN HİÇ BİR TAVUK ETİ PİYASAYA SÜRÜLMEZ

Türkiye'de insanların tükettiği en ucuz et kaynağının tavuk eti olduğunu vurgulayan Çelik şöyle devam etti: "Kilosu 5-6 Liraya tavuk eti yemekte insanlarımız. Çoğu asgari ücretle geçinmekte olan vatandaşlarımız var ve tavuk etini yemeyin diye bir ifade kullanmak talihsiz bir olay olur. Çünkü insanlarımızın besin alması lazım, çocuklarımızın hamile kadınlarımız beyaz et dediğimiz tavuk etini mutlaka tüketmesi lazım. Türkiye'de tavukçuluk sektörü baya gelişmiş durumda ve dünyanın her yerine ihraç edilmekte. Kontrollü çiftliklerde ki hayvanlar kesime gitmeden önce Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı tarafından kontrol altında. Örnekler almadan bu ürünlerin hiç biri piyasaya sürülemez. Hepsi kontrollü yetiştirilmekte ve kesimleri yapıldıktan sonra numuneleri incelendikten sonra piyasaya sürülmektedir. "


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar