26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5858
EURO35.0018
ALTIN2457.2

Osmaniye’de Yerfıstığı Konferansı Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye’de Yerfıstığı Konferansı Düzenlendi
Abone ol
Osmaniye’de yerfıstığının tanıtımına katkıda bulunmak, markalaşmasını sağlamak amacı ile Osmaniye Ticaret Borsası Salonunda konferans düzenlendi.
Osmaniye’de yerfıstığının tanıtımına katkıda bulunmak, markalaşmasını sağlamak amacı ile Osmaniye Ticaret Borsası  Salonunda konferans düzenlendi.

Osmaniye’de,  Yer fıstığının tanıtımına ve markalaşmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla; DOĞAKA, Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD), Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Osmaniye Yağlı Tohumlar Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Osmaniye Ticaret Borsası ve Osmaniye Ziraat Odası işbirliği ile düzenlenen konferansta, yer fıstığı yetiştiriciliği ve depolama konuları ele alındı.

Konferansa Vali Kerem Al, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Vali Yardımcıları Mehmet Öz ve Alp Eren Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, TÜKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu’nun yanı sıra çok sayıda yer fıstığı yetiştiricisi katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız yaptı. Yıldız, DOĞAKA’nın Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş illerinin öne çıkan sektörlerine yönelik bilgilendirme, tanıtım, mali ve teknik destek faaliyetlerine devam ettiğini ifade ederek, Osmaniye’de 25 Mart tarihinde İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayı’nın düzenleneceğini kaydetti.

TÜKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu ise yaptığı konuşmada, TÜKSİAD olarak yaptıkları değerlendirmede bazı kuruyemiş ürünlerinin üretim süreçlerinde çeşitli bozulmalara uğradığını tespit ettiklerini, bu durumun ekonomik kayıplara neden olduğu gibi tüketicinin sağlığı açısından da riskler oluşturduğunu kaydetti. Çaputçu, bu sorunun çözümü için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü ile bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve projeyi yer fıstığı ile başlatmaya karar verdiklerini belirtti. 2012 yılında başlatılan araştırmada öncelikle literatür taraması yapıldığını ve yer fıstığının bozulma nedenlerinin analiz edildiğini söyleyen Muammer Çaputçu, “Araştırma sonuçlarına göre, bozulmanın özellikle aflotoksinin tarlada başladığı, uygun olmayan hasat ve kurutma koşullarının bu ürünümüzün kalitesi konusunda birincil düzeyde belirleyici olduğu tespit edildi” dedi. Bu proje doğrultusunda yapılan ilk etkinliğin 2012 yılında Osmaniye’de “Yer Fıstığında Kaliteli Üretim” başlığı altında gerçekleştirildiğini belirten Çaputçu, geçtiğimiz Şubat ayında araştırmaların tamamlandığını ve sonuç raporunun hazırlandığını ve kitap haline getirildiğini kaydetti.
Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ise yaptığı konuşmada, Osmaniye’de geçtiğimiz yıl 95 Bin Dekarda yer fıstığı üretiminin yapıldığını ifade ederek, bu yıl barajların dolduğunu ve bu nedenle üretimin 130 Bin dekara kadar çıkmasını beklediklerini söyledi. İl Müdürü Sağlam, tohum, pazarlama ve depolama gibi konularda sıkıntılar yaşandığını ve bu konular üzerinde çalıştıklarını da belirterek, sertifikalı tohum konusunun özellikle önemli olduğuna dikkat çekti.

Son olarak konuşan Vali Kerem Al ise ekonomisi büyük oranda tarıma dayalı olan ilimizin lokomotif ürünlerinin başında yer fıstığının geldiğini, ilimizde 350 işletmede 3500 kişinin çalıştığı yerfıstığı sektöründen, on bin kişi geçimini sağladığını ve yılda yaklaşık 100 milyon TL gelir elde edilmekte olduğunu ifade ederek, “On yıl öncesine kadar yerfıstığını sadece çerez olarak tüketen insanımız bugün yerfıstığının kremasıyla, çikolata kaplı şekerlemesiyle, ezmesiyle, yağıyla ve hatta sabunuyla tanışmış oldu. Başta, Valiliğimiz bünyesinde İl Özel İdaresinin yer fıstığından hazırladığı farklı ürünleri piyasaya sürmesi en önemli adım olarak göze çarpmaktadır. Ancak bütün bu yapılanlara rağmen hala üretim, tanıtım ve pazarlama konularında eksikliklerimiz bulunmaktadır. Bu nedenle çiftçisinden sivil toplum kuruluşuna, akademisyenden devlet kurumuna hep birlikte organize bir yapı içerisinde yer fıstığı için gereken her şeyi elbirliği ile yapmalıyız. Bu amaçlar doğrultusunda konferanslar ve çalıştaylar düzenleniyor. Bu konferansın yer fıstığında verimin artmasına, üreticimizin gelirine ve ilimizin ekonomisine katkı sağlamasını diliyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halis Arıoğlu “Yer Fıstığı Yetiştirme Teknikleri” konulu sunumunu yaparak katılımcıların sorularını yanıtladı. Konferansın öğleden sonraki bölümünde ise TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsünden Dr. Ferda Seyhan “Osmaniye Yer Fıstığının Raf Ömrünün Belirlenmesi ve Kalitesinin İyileştirilmesine Yönelik Araştırmalar” projesinin sonuç raporunu sundu.
Konferans soruların yanıtlanması ile son buldu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar