27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6

Osmaniye'de her 4 kişiden biri sigara kullanıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye'de her 4 kişiden biri sigara kullanıyor
Abone ol
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, sigara kullanım sıklığı ve buna eşlik eden sosyodemografik özellikleri belirlemek amacıyla yapılan anket çalışmasında, ilde her 4 kişiden birinin sigara kullandığı, sigara kullananların ise yüzde 44,3’ünün bırakmayı denediği ortaya çıktı.
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından,  sigara kullanım sıklığı ve buna eşlik eden sosyodemografik özellikleri belirlemek amacıyla yapılan anket çalışmasında, ilde her 4 kişiden birinin sigara kullandığı, sigara kullananların ise yüzde 44,3’ünün bırakmayı denediği ortaya çıktı.

Anket çalışması, Osmaniye’nin 7 ilçesinde belirlenen 880 hanede 18 yaş üstü bireyler üzerinde, 2014 yılı 15 Mayıs – 15 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi.

İlçelerin nüfus ağırlıklarına ve ilçelerdeki aile hekimlerine kayıtlı hane sayılarına göre belirlenen yöntemle örneklemler tespit edilip, seçim yapılan hanelere gidildi. Hanede bulunan ve 18 yaşını doldurmuş kişiler arasından çalışmayı kabul eden ve soruları yanıtlayabilecek zihinsel yeterlilikte olan kişiler araştırmaya alındı.

Anketörler sağlık personeli olup, çalışma öncesi Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Koca ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Umur Gürsoy tarafından anketörlere eğitim verildi.

Yüz yüze görüşmelerle toplanan anketlerin 1840’ı analize uygun bulunup, veriler SPSS İstatistik Programına kaydedildi.

Yapılan çalışma sonrasında şu bulgular elde edildi:
"Örneklemimizin yüzde 49’unu erkekler, yüzde 51’ini kadınlar oluşturmaktadır. Ankete yanıt verenlerin büyük çoğunluğunu yüzde 27’lik kısımla 26-35 yaş grubu oluşturmaktadır. Grafik 3 : Sigara İçme Durumunun Cinsiyete Göre Karşılaştırılması  İlimizde 2014 yılında erkeklerin yüzde 41,4’ü, kadınların yüzde 10,2’si sigara kullanmaktadır.  Düzenli olarak sigara kullandığını belirtenlerin oranı yüze 25.5’dir. İlimizde her dört kişiden birinin sigara kullandığı söylenebilir.

Sigara kullanım sıklığı yaş ve cinsiye göre karşılaştırıldığında erkeklerde en çok yüzde 47,2 ile 46-55 yaş, kadınlarda yüzde 14,7 ile 36-45 yaşlarda görülmektedir. Düzenli olarak sigara kullandığını belirtenlerin oranı yaşa göre değişkenlik göstermektedir.

En yüksek sigara kullanım sıklığı 26-35 yaş aralığında olup, ikinci sırada 36-45 yaş, üçüncü sırada ise 46-55 yaşlar yer almaktadır. En düşük sigara kullanım sıklığının yüzde 10’la 18-25 yaş aralığındadır.

Ankete yanıt verenlerin yüzde 28,6’sı yaşam boyu en az bir kez tütün ürünü tükettiğini belirtmiştir. Bu oran erkeklerde kadınlardan dört kat daha fazladır. İlk olarak sigaraya başlama yaş ortalaması 18.8, ortancası 18’dir. Sigara kullanım sıklığı öğrenim durumlarına göre karşılaştırıldığında en yüksek oranı 39,2’i ile ilkokulu tamamlamış kişiler oluşturmakta, ikinci sırada yüzde 22,8 ile Mesleki Okul veya Liseyi Tamamlamış kişiler, üçüncü sırada ise yüzde 20,7 ile İlköğretim, Ortaokulu Tamamlamış kişiler oluşturmaktadır. Sigara kullananların yüzde 44,3’ü bırakmayı denemiştir.

Cinsiyete göre sigara bırakmayı deneme yüzdeleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sigara bırakmayı denemede, en yüksek oran 36-45 ile 46-55 yaşları arasındadır. Tütün ürünü tüketenlerin geçtiğimiz 12 ay içinde, bir doktor veya herhangi bir sağlık çalışanına gittiklerinde yüzde 23’üne sigara (tütün) içmeyi bırakmanın tavsiye edildiği, yüzde 73’üne edilmediği ve yüzde 4’ünün ise geçtiğimiz 12 ay boyunca doktora gitmediği görülmektedir.

Sigara kullananların yüzde 10.7’si aynı zamanda alkol tüketmektedir.  Gelir durumunu beyan eden örneklemde sigara kullanım sıklığı en çok yüzde 75.1 ile 3 Bin ve daha fazla gelire sahip kişiler olduğu görülmektedir. Düzenli olarak sigara kullandığını belirtenlerin yüzde 3,4’ü aynı zamanda Maraş Otu kullandığını belirtmiştir."



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar