27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.9

Köy Enstitüleri’nin kuruluş yılı kutlanıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Köy Enstitüleri’nin kuruluş yılı kutlanıyor
Abone ol
Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü nedeniyle CHP Osmaniye İl Başkanı Nedim Ünlü bir basın açıklaması yaptı.
Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü nedeniyle CHP Osmaniye İl Başkanı Nedim Ünlü bir basın açıklaması yaptı.

Ünlü, 17 Nisan 1940 tarihinde kurulan Köy Enstitülerinin Atatürk’ün Anadolu’da başlattığı aydınlanma devriminin ürünü ve önemli kilometre taşlarından biri olduğunu vurguladı.

CHP İl başkanı Nedim Ünlü açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Köy Enstitüleri aydın yurttaş ve bilgiyi benimsemek isteyen insan yetiştirmek amaçlıydı. Bu hareket Ülkeyi ve gençleri aydınlanmaya yönelik bir anlayış olarak tarihin altın sayfaları arasında seçkin yerini almıştır. Köye, köyden olmayanı yollayarak köylüyü eğitim ve öğretime kavuşturamadık. O halde köye köyden olanı, köy hayat şartları içinde yetiştirip vermekten başka çaremiz yoktur. Okuma olanağından yoksun ve çaresiz on binlerce köylü çocuğu bu kurumlarda; uygarlıkla, bilimle, sanatla, tarımla, meyvecilikle vb alanlarla tanıştı, kendini aydınlanma hareketinin bir neferi olarak yetiştirip yurt sathına hizmet götürmek üzere vatan toprağının her bir karışına dağıldılar.

Hasan Ali Yücel ile İsmail Hakkı Tonguç’ un başlattığı aydınlanma meşalesi Anadolu insanının hayranlıkla izlediği bir atılım olmuştur.

1947 yılına kadar 15.000 dolayında öğretmen yetişti. Aydınlanma hareketinin çığ gibi büyüyüp dal budak salması bazı çıkarcı ve tutucu çevreleri kaygılandırdı.

Bu uygarlık ve aydınlanma hareketinin önünün kesilmesi için var güçleriyle çalıştılar ve Köy Enstitülerinin kapatılmasını sağladılar.

Ana düşünceleri hiç kuşku yok ki;” Cahil bırak, öyle  yönet” anlayışı ile yola çıkanlar Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve arkadaşlarının kıvançla izlediğimiz, gördüğümüz çabaları ne yazık ki on yılın sonunda hüzün verici bir şekilde engellenmiştir.

Bu aydınlanma hareketinin mimarlarını bir kere daha selamlıyor aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar