27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6

Kanserle mücadelede ücretsiz hizmet veriliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kanserle mücadelede ücretsiz hizmet veriliyor
Abone ol
Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz 1-7 Nisan ulusal kanser haftası nedeniyle bilgilendirme yaptı.

Osmaniyeİl Sağlık MüdürüDr. Hasan Öznavruz 1-7 Nisan ulusal kanser haftası nedeniyle bilgilendirme yaptı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Öznavruz yaptığı yazılı açıklamada; 
“Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu uzaktaki veya yakındaki başka organlara metastaz yaparak vücuda yayılan bir hastalıktır. Her yıl Nisan ayının ilk haftası 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiştir.

Kanser Haftası, halkı bilgilendirme-bilinçlendirme çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir.

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde artış gösteren, önemli bir halk sağlığı sorunu olan kansere yönelik oluşturulan kanserle mücadele politikamız etkin bir şekilde yürütülmektedir.

Özellikle meme, kolorektal ve serviks kanserlerinde Ulusal Tarama Standartları çerçevesinde sürdürülen kanser tarama faaliyetleri önemli bir hız kazanmıştır. 

Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir. Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir.

Kanser % 90 oranında çevresel, % 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obesite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır.   

Hiçbir rahatsızlık duyulmasa bile yılda bir kez mutlaka genel sağlık kontrolünden geçilmesi, kanser ve diğer hastalıklara karşı erken tanı avantajını sağlayarak tedavide başarı oranını yükseltecek önemli bir faktördür.

İlimizde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi ( KETEM ) de ve Aile Hekimlerince ücretsiz olarak halkımıza yönelik kanser taramaları ( meme, serviks, kolon kanseri ) yapılmaktadır. 30- 69 yaş tüm vatandaşlarımızın KETEM' e ve bağlı bulundukları Aile Hekimliklerine başvurmaları halinde ücretsiz kanser taramaları yapılacaktır.”dedi. 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar