09 Mayıs, 2024, Perşembe
DOLAR32.344
EURO34.9462
ALTIN2396.4

Kanolarla Ceyhan ırmağında temizlik keşfi yaptılar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kanolarla Ceyhan ırmağında temizlik keşfi yaptılar
Abone ol
Osmaniye'de bir gurup doğasever, Cevdetiye Beldesinden başlayıp Hemite Kalesine kadar uzanan Kuş Cenneti havzasındaki Ceyhan Irmağında, kano safari yaparak temizlik keşfi yaptı.
Osmaniye'de bir gurup doğasever, Cevdetiye Beldesinden başlayıp Hemite Kalesine kadar uzanan Kuş Cenneti havzasındaki Ceyhan Irmağında, kano safari yaparak temizlik keşfi yaptı.

Bu keşif sırasında, kirlilik, suyun ışık geçirgenliği, suyun debisi ve yabancı katı maddeler, su ürünleri mühendisleri, balık adamlar, akademisyenler ve bu konuda doğa severler tarafından tespit çalışması yapılarak gerekli kurumlara iletilmek üzere brifing hazırlandı.

2015  kasım ayında HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu İl Temsilcisi Veteriner Hekim Ali Laçinbala tarafından başlatılan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam'ın yakın ilgisinin gören Ceyhan Irmağındaki katı cisimlerin temizlenmesi projesi tahmini koordinat tespitinden sonra kış mevsiminin olumsuz koşullar yaşatmasından ötürü beklemeye alınmıştı.

Mayıs ayında kurulan ve ilk olarak bu konuya yoğunlaşan  Osmaniye Amatör Balıkçılık ve Doğal Hayatı Koruma Derneği ile yapılan görüşmeler kısa zamanda büyük yol kat ederek bu konuda planlanmamış bir platform haline dönüştü.

Osmaniye Belediyesi Meclis Üyesi Oğuzhan Saçıkara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İl Temsilcisi Veteriner Hekim Ali Laçinbala, Osmaniye Amatör Balıkçılık ve Doğa Hayatı Koruma Derneği Serdar Zini, Ozan Polat, Bilge Kağan Tomas, Korkut Ata Gençlik, Spor ve Doğa Derneği Başkanı Murtaza Çil, Çukurova Üniversitesi Ceyhan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Çukurova Üniversitesi Yumurtalık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mahmut Ali Gökçe, Doğa, Yaban Hayatı Koruma ve Araştırma Derneği Başkanı Veteriner Hekim Bünyamin Akın ile birlikte Adana ve Ceyhan'da bu tip temizlik faaliyetleri yapmış tecrübeli balık adamlarla bölgede keşif çalışması yapıldı. Bu çalışmalara CEKÜL Vakfının da gereli tüm desteği vereceği kaydedildi.

Cevdetiye'den başlayan 15 kilometre mesafedeki Hemite, Sakarcalık köyleri arasında son bulan kano safari etkinliğinde; terk edilmiş misina ağlar, pet şişeler, cam şişeler, terk edilmiş traktör lastiklerinin ırmak içerisinde bulunduğunu tespit edildi. Kano safari sonunda durum değerlendirme toplantısı yapıldı. Osmaniye Amatör Balıkçılık ve Doğa Hayatı Koruma Derneği Serdar Zini, amaçlarının bilinçsiz balıkçıların binlerce hayalet ağı Ceyhan ırmağına terk etmesi sonucu oluşan doğa yıkımını önlemek olduğunu söyledi.

Hazırlanan 'Hayalet ağ kullanma, doğayı ağlatma' projesinin amacı hakkında da bilgi veren Zini, "Büyüyen kentimize 10 km uzaklıkta ki Ceyhan ırmağı üzerinde bulunan aynı zamanda da Kuş Cenneti olarak belirlenen bölgede,  terk edilmiş hayalet avcılıktan temizleyerek balık popülasyonunun artışını sağlamak. Böylelikle Turizmin sektöründeki krizi alternatif seçenek geliştirerek yöre ekonomisinin canlanmasını sağlarken, yöre halkının koruma bilinci de artmış olacak.

Projenin hedefleri ise Projemizin ana hedefi Ceyhan Irmağında bilinçsiz balık avını bertaraf etmek. Hayalet av malzemelerinin satışını engellemek. Hayalet avlanmayı engellemek. Balık popülasyonuna bağlı olarak kuş cennetindeki kuş türlerinin korunmasının sağlanması. Avlanmayla alakalı denetim mekanizmasının işlevlendirmek. Olta Balıkçılığı Turizmine elverişli ve tercih edilen nokta oluşturmak. Toplantı çıktıları Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ile paylaşıldı. Projede gelinen nokta balık adamların tahmini proje tutarının tespitindeyiz.

Belediye Meclis Üyesi ve ÇEKÜL Vakfı İl Temsilcisi Oğuzhan Saçıkara ise şöyle dedi: "Bu proje Öğrenci - Velilerin doğa ve doğa sporu sevgisini arttırarak, dünyada  insan dışında yaşayan diğer canlıların  olduklarının bilincine varmalarını sağlayacak, “Mutlu Şehir“ projesine destek oluşturan özgün bir projedir." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar