27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.9

İşsizlik oranının artmasında en büyük etken: Suriyeli mülteciler!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İşsizlik oranının artmasında en büyük etken: Suriyeli mülteciler!
Abone ol
OSMANİYE Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Murat Teke, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2013 yılına ilişkin işsizlik verilerine göre oranın 4 puan artmasında en büyük etkenin Suriyeli mülteciler olduğunu söyledi.
OSMANİYE Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Murat Teke, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2013 yılına ilişkin işsizlik verilerine göre oranın 4 puan artmasında en büyük etkenin Suriyeli mülteciler olduğunu söyledi.


OSMANİYE’DE 20 BİN SURİYELİ YAŞAMAKTA
TÜİK’in işsizlik oranıyla ilgili verilerini değerlendiren Başkan Murat Teke, “TÜİK verilerine göre Osmaniye’de işsizlik oranının %4 daha arttığı tespit edilmiş. Fakat bu oran bana göre %100 gerçeği de yansıtmıyor. İstatistiki verilerin neye göre yapıldığını, kimlere soruldu, kimler bulundu, kimler arasında yapıldı bunu da değerlendirmek lazım. Ama şu bir gerçek ki ilimizde işsizlik oranı artmış olabiliri, Türkiye’de de artmış olabilir ve bir önceki yıla göre arttığına da inanıyorum. Tabii ki buna işgücüne katılım ve istihdam oranı bunlara etki eden faktörlerdir. Ancak en büyük etkenlerden bir tanesi de bölgemizde yaşayan Suriyeli mültecilerdir. 2012 ve 2013 yılında daha çok etkin olarak bu aileler şehrimizde yaşamaya başladılar. 10 Bin Kampta 10 bini kamp dışında olmak üzere yaklaşık 20 bin Suriyeli burada yaşamakta.” Dedi.


DÖRTE BİR ORANINA ÇALIŞIYORLAR

Osmaniye’de ki Suriyeli ailelerin iş gücüne olumsuz yönde etki yaptığını belirten Teke, “Şöyle ki, bugün yevmiye dediğimiz günlük belli bir ücret karşılığında çalışan kendi vatandaşımız işin durumuna göre 50-60 TL’ye çalışırken, bunların yerine Suriyeli işçiler ikame edildi. Bunlarda yaklaşık ¼ oranına çalışıyorlar. Halk, özellikle tarım, inşaat kesimi hizmet sektöründeki çalışan firmalar bu Suriyeli çalışabilir mültecileri kullanıyor, çalıştırıyorlar. Buda işsizlik oranını ciddi derecede etkilediğine inanıyorum.” Dedi.
Bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılmasını isteyen Murat Teke, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak ise şöyle dedi: “


“OSB’de Türkiye’de özellikle ilk 500 firmaları arasına giren ciddi firmalarımız var. Yaklaşık 130 tane irili ufaklı tesisimiz mevcut ve yaklaşık 11 binin üzerinde de sosyal güvenlik güvencesi olan işçilerimiz mevcut. Orda böyle bir durumun olması mümkün değil, olamaz. Ama şehrin merkezinde, kırsal kesimde özellikle bu tip işsizliği arttıracak etkenlerden olan Suriyeli mültecilerin çalıştırıldığını biliyoruz, görüyoruz. Yetkililerden bununla ilgili bir yasal düzenlemenin olmasını talep ediyoruz. Eğer çalıştırılıyorsa nasıl bir çalıştırma yöntemi olacak, ülkemizde şehrimizde ne kadar süre kalacaklar. Sadece işsizlik değil kültür çatışması yaşanıyor. Bunlarda evlerinden yurtlarından bir şekilde koparıldılar. Geldiler artık şehrimizdeler, bir tarafa atamıyorsunuz, iç içe yaşamaya başladık. İnşallah buradaki mültecilerde en kısa zamanda ülkelerindeki savaşın bitip ülkelerine döneceklerini ümit ediyoruz.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar