26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5853
EURO35.0376
ALTIN2458.8

'İnsan Beslenmesi Açısından Yerfıstığı Yağı Çok Önemli'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'İnsan Beslenmesi Açısından Yerfıstığı Yağı Çok Önemli'
Abone ol
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesinde Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı, Prof. Dr. Halis Arıoğlu, yerfıstığı yağının insan beslenmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesinde Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı, Prof. Dr. Halis Arıoğlu, yerfıstığı yağının insan beslenmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Ömrünün yaklaşık 40 yılını yağlı tohumlara adayan bir bilim adamı Prof. Dr. Arıoğlu, Dünyada insanların ihtiyaç duyduğu enerji gereksinimini karşılayan temel gıda maddelerinin  başında yağların gelmekte olduğunu söyledi.

YERFISTIĞI BÜNYESİNDE EN FAZLA YAĞ İÇEREN YAĞLI TOHUMDUR
Bir insanın günlük faaliyetlerini yerine getirebilmesi için yaklaşık günde 95 gram yağ tüketmesi gerektiğine dikkat çeken Arıoğlu, "O derece insan hayatında önemli bir gıda maddesidir. Ve bu açıdan ürünlere baktığımız zaman bünyesinde en fazla yağ içeren yağlı tohumların başında yerfıstığı gelmektedir ki yer fıstığındaki yağ oranı çeşitlere göre yüzde 60'lara kadar yükselebilmektedir. Yağlı tohum üretimi açısından yağ elde edilmesi açısından yerfıstığı çok önemlidir. Bugün dünyada yaklaşık 169 Milyon ton bitkisel ham yağ üretilmekte ve bunun yaklaşık yüzde 5'lik kısmı yerfıstığından karşılanmaktadır. Dolayısıyla gerçekten dünyada yerfıstığı yağı dediğimiz zaman hatırı sayılır bir üretim söz konusudur. Tabi yerfıstığı aslında yıllık üretimi dünyada yaklaşık 45 milyon ton olmasına rağmen bugün yerfıstığında genelde birinci kalite değimiz yerfıstıklarından yağ elde edilmez çünkü  ekonomik olmaz. Genelde elek altı dediğimiz ikinci ve üçüncü sınıf fıstıklardan yapılır. Bugün bu fıstıklardan yağ elde edilinceye kadar gerçekten ikinci ve üçüncü kalite sınıf fıstıklar neredeyse heba oluyordu diyebilirim." dedi.

YAĞLI TOHUM İÇİN 3.7 MİLYAR DOLAY DIŞARIYA PARA ÖDENİYOR
Türkiye'de yaklaşık yılda 2.6 Ton yağlı tohum üretirken yaklaşık 2 milyon ton yağlı tohum ithal edildiğini belirten Arıoğlu, "Yine 1.8 Milyon ton ham yağda yağ olarak ithal ediyor.  Dolayısıyla yağlı tohum, ham yağ ve için içerisine küsbeyide katarsak petrolden sonra en fazla, yaklaşık 3.7 Milyar dolay dışarıya para ödüyoruz. Sadece yağ ve yağlı tohumlar için. Bu rakam şunu gösteriyor, ülkemizde yağlı tohum üretimi çok önemli. Ama üzülerek şunu da söylemek istiyorum ki, Osmaniye'de sanayiciler çok uğraştılar, ama bir türlü yerfıstığını yağlı tohumlar kapsamına aldıramadık. Umarım en kısa zamanda bunu da başarırsak yerfıstığını da hak ettiği değeri bulacaktır." diye konuştu.

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ ORANI YERFISTIĞINDA YÜZDE 80'İN ÜZERİNDE
Yerfıstığı yağının insan sağlığı açısından önemine dikkat çeken Prof. Dr. Arıoğlu, "Bir yağın  insan sağlığı açısından değerini belirleyen onun içerisinde bulunan yağ asitleridir. Bunlarda doymamış yağ asitleri olacaktır. Bir yağda doymamış yağ asidi oranı ne kadar yüksek olursa yağın kalitesi o kadar fazla olmaktadır. Yine insan sağlığı açısından  bu doymamış yağ asitleri vücuttaki iyi kolesterolün kaynağıdır. Bu açıdan yaklaştığımız zaman yerfıstığı yağı gerçekten oldukça yüksek doymamış yağ asitleri oranına sahiptir. Doymamış yağ asitleri oranı yerfıstığında yüzde 80'in üzerindedir, bu oldukça iyi bir rakam sayılmaktadır. İnsan beslenmesi açısından yerfıstığı yağı çok önemlidir. Ayrıca içerisinde A, D, bol miktarda E ve K vitaminleri vardır. Yerfıstığını diğer yağlarla mukayese ettiğimiz zaman düşük oranda  omega 3 yağ asidi var. Omega 3 insan sağlığı açısından iyide yağın raf ömrünü azaltıyor." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar